Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Magna tím dorazil do odľahlých častí ostrova Cebu na Filipínach

FILIPÍNY | Distribúcia základných hygienických potrieb pre 2 500 ľudí v oblsti Medellin v severnej časti ostrova Cebu. Zobraziť galériu (7)
FILIPÍNY | Distribúcia základných hygienických potrieb pre 2 500 ľudí v oblsti Medellin v severnej časti ostrova Cebu. (Zdroj: Magna)

V oblasti Medellin na severe ostrova Cebu na Filipínach sa podarilo tímu MAGNA v posledných dvoch dňoch doraziť až do troch komunít a rozdať pomoc pre celkovo 2 500 ľudí. V odľahlej komunite San Remio na severe ostrova Cebu, kde žije len 15 rodín, záchranný tím MAGNA dorazil ako prvý a spolu so 17 dobrovoľníkmi rozdal miestnym obyvateľom hygienické balíčky.

Pani z komunity San Remio nám prerozprávala svoj príbeh: „Na začiatku sme spolu s manželom vyliezli na strechu nášho domu, presne tak, ako sme boli inštruovaní. Mali sme so sebou laná a čakali na príchod tajfúnu. Potom sme sa ale rozhodli schovať do kúpeľne, ktorú sme pokladali za najbezpečnejšie miesto v dome. Okolo desiatej hodiny ráno prišla búrka a s ňou rôzne strašidelné zvuky. Okrem toho, že sa triasol celý dom, sme cítili silný vietor, počuli rozbíjajúce sa okna, padajúci nábytok a vnikajúcu vodu do domu. Po dvoch hodinách vietor ustál a i keď ešte stále dosť silno pršalo, išli sme sa pozrieť von na škodu, ktorú napáchal. Boli sme príjemne prekvapení. Susedia boli v poriadku a okrem pár škôd na majetku to nebolo tak zlé. Behom krátkej chvíľky sa ale vietor vrátil a bol o dosť silnejší ako prvý krát. Bežali sme opäť do kúpeľne a všetko, čo sme zažili predtým sa opakovalo akurát niekoľko krát silnejšie. Držali sme sa jeden druhého a kričali. Mysleli sme si, že umrieme. Na hlavách sme mali plastové stoličky, pre prípad, že by naša skrýša neodolala. Tento krát sme prišli o strechu a časť domu, i keď bola postavená z tehál, chýbala. Nemáme vôbec predstavu ako dlho to mohlo trvať, pretože hodiny odfúkol vietor alebo boli zničene ale celé to mohlo skončiť okolo štvrtej poobede. Neskôr sme sa snažili pozbierať po okolí naše veci, matrace a oblečenie sú mokré, všetko ostatné sa stratilo alebo zničilo. Dom sme zakryli plastovými vrecami aby sme tam mohli bývať. Hygienické balíčky, ktoré sme dostali sú veľmi užitočné, pretože ich potrebujeme ale nemohli by sme si ich kúpiť, pretože sme mali iné priority.”

 

Magna Deti v núdzi (MAGNA) pokračuje v prieskumoch okolia, najdôležitejšie je pre nás čo najrýchlejšie sa dostať do odľahlých komunít, ktoré sú odrezané od sveta a ľudia v nich majú nedostatok všetkého – jedla, vody a zdravotnej pomoci. V nasledujúcich dňoch by mala prebehnúť ďalšia distribúcia humanitárnej pomoci a takisto aj identifikácia intervencie v rámci zničených zdravotníckych zariadení na ostrove Cebu a okolitých ostrovoch zasiahnutých tajfúnom Haiyan.

AKO POMÔCŤ:

Pomôcť môžete zaslaním SMS v tvare MAGNA na číslo 806 v hodnote 3€, z ktorej dlhodobo používame získané finančné prostriedky na pomoc deťom a rodinám v núdzi. V súčasnosti všetky takto získané prostriedky smerujú na Filipíny. SMS je pravidelná a v prípade Vášho záujmu len o jednorazovú pomoc je možné sa z nej jednoducho a okamžite odhlásiť, zaslaním ďalšej bezplatnej SMS v tvare MAGNA STOP.

Prispieť môžete aj:
na zbierkový účet MAGNA DETI V NÚDZI

1331793089/1111 UniCredit Bank Slovakia a.s.
Variabilný symbol: 112013

online na MAGNA webovej stránke www.magna.sk

alebo prostredníctvom služby VIAMO na naše telefónne číslo 0917 827 827.

Kontakt pre média a darcov: +421 2 38 104 669

Bambi Badibangová, badibangova@magna.sk

Barbara Langsfeldová, langsfeldova@magna.sk

 

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte MAGNU v teréne: www.fieldtrack.magna.sk
MAGNA na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu