Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Haiti 2 roky po strašnom zemetrasení

Po zemetrasení 1,5 milióna ľudí ostalo bez domova. Krajina sa naďalej zmieta v chudobe, zdravotný systém je v kolapse, pre ľudí táto krajina nie je bezpečná. Zobraziť galériu (11)
Po zemetrasení 1,5 milióna ľudí ostalo bez domova. Krajina sa naďalej zmieta v chudobe, zdravotný systém je v kolapse, pre ľudí táto krajina nie je bezpečná.

Sú to už dva roky od veľkej katastrofy – zemetrasenia na Haiti, ktoré usmrtilo viac než 300 tisíc ľudí. 1,5 milióna ľudí ostalo bez domova vrátane viac ako 380-tisíc detí. Skaza , ktorú priniesla táto prírodná katastrofa bola enormná.

Ani dva roky po tejto pohrome nie je život na Haiti lepší. Krajina sa naďalej zmieta v chudobe, zdravotný systém je v kolapse, pre ľudí táto krajina nie je bezpečná a to hlavne po zotmení. Tma , ktorá prichádza na Haiti veľmi skoro – už o pol šiestej podvečer – vyvoláva množstvo násilia, konfliktov a zločinov. Vyše pol milióna bezdomovcov stále viazne v bahnitých osadách bez súkromia, priestoru,
vody a sanitácie, vystavovaní chorobám a násilnostiam.

Tisíce ľudí, ktorí prežili ničivé zemetrasenie trpia depresiami a posttraumatickým sydrómom.

“Keďže zážitok z katastrofy je dramatický, extrémny, náhly a dokonca aj potenciálne ohrozujúci život, zaryje sa do pamäti a stáva sa poruchou, s ktorou človek musí žiť. Spomienky na desivé udalosti ovplyvňujú myšlienky a pocity človeka. Dlhodobými následkami sú potom strach, zraniteľnosť, depresia, hnev a poruchy spánku, ako aj opakované a nekontrolovateľné opätovné prežívanie samotnej udalosti.“ hovorí Denisa Augustínová riaditeľka operačnej sekcie Magna deti v núdzi.

Spolupatričnosť a kolektívny smútok vymizli, vrátili sa zločinecké gangy, ktoré ohrozujú životy ľudí, znásilňujú ženy a dokonca aj deti. Z táborov, ktoré vznikli pred dvoma rokmi ako dočasné útočiská pre obete zemetrasenia a ľudí, ktorí prišli o všetko, sa stali “trvalé” útočiská a bohužial, kvôli zlej ochrane aj veľmi nebezpečné miesta pre ženy.

Sexuálne násilie predstavovalo vážny problém na Haiti už pred zemetrasením. Od zemetrasenia sa situácia dievčat a žien z chudobných štvrtí ešte výrazne zhoršila. Znásilnenie pritom na Haiti nebolo zločinom až do roku 2005. Dovtedy išlo iba o „zločin proti ženskej cti”, ktorý sa trestal finančnou pokutou!

Okrem psychosociálnej a zdravotnej pomoci pre obete zemetrasenia, ktorú poskytujú Magna tímy v 4 stanových táboroch a v zdravotnom centre Fame Pereo v Port-au-Prince, sa Magna deti v núdzi prostredníctvom svojich kvalifikovaných pracovníkov v teréne venuje aj ženským obetiam, týchto ohavných činov. MAGNA pracovníci poskytujú informácie o chorobách (HIV/AIDS), pomáhajú obetiam zvládnuť traumu pomocou priameho rozprávania o nej, vyučujú spôsoby, ako zvládnuť symptómy posttraumatického syndrómu.S finančnou podporou SlovakAid zabezpečuje MAGNA taktiež výstavbu zdravotného centra pre matky s deťmi v Port-au-Prince.

Darujte ošetrovateľskú starostlivosť pre dieťa v nemocnici na celý mesiac >>

V júni 2010 sa oficiálne vyhlásil koniec núdzovej situácie a krajina prešla do stavu „obnovy a rekonštrukcie”, z Haiti odišli aj stovky zahraničných humanitárnych agentúr. Magna so svojimi projektami pomoci ostáva na Haiti aj naďalej. Ešte stále tu totiž ľudia žijú v neprijateľných podmienkach a potrebujú akútnu pomoc!

V marci 2011 MAGNA asistovala pri preberaní humanitárnej zásielky materiálnej pomoci, ktorá bola na Haiti zaslaná Slovenskou republikou hneď po zemetrasení. Stany, oblečenie, kuchynský materiál a pod. distribuovali pre obyvateľov stanových táborov a HIV/AIDS pacientov.

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!

Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate. 

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky.

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Sledujte MAGNU v teréne: www.fieldtrack.magna.sk
MAGNA na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi
Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu