Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žitňanská: Stredopravé strany by mali prestať po sebe strielať

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Stredo-pravé strany by mali podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) prestať po sebe pred voľbami strieľať, keďže v prieskumoch verejnej mienky sa podpora ľavicového Smeru-SD blíži k zisku ústavnej väčšiny.

Podľa podpredsedníčky SDKÚ by mala pravica ľuďom poskytnúť zrozumiteľnú alternatívu vládnutia. Ako príklad uviedla justíciu, v ktorej sa za Radičovej vlády robili zmeny smerom k otvorenosti a verejnej kontrole. „Je to práve strana Smer, ktorá má v programe zvrátiť tieto zmeny späť a vrátiť nás pred rok 2010,“ vyhlásila Žitňanská s tým, že to je podľa nej jediná kľúčová otázka.

V súvislosti s vyšetrovaním kauzy Gorila poslanec Národnej rady SR Martin Fedor (SDKÚ-DS) upozornil, že predstavitelia ich strany sú za dôkladné vyšetrenie. „Politici by sa mali konečne prestať k tejto téme vyjadrovať, nech konajú orgány činné v trestnom konaní,“ povedal.

Žitňanská zároveň vylúčila, že by sa niekedy stretla s tlakmi zametať akékoľvek kauzy pod koberec. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) v rozhovore pre denník Sme pripustil, že niekedy akoby mal dojem, že tu bola tichá dohoda o tom, aby sa po prípadoch veľkej korupcie, finančných skupín a politiky nešlo. Žitňanská na to reagovala tým, že práve SDKÚ-DS mala v programe ozdravenie justície a prokuratúry, čo aj sčasti presadila. „Vidíte dnes, aké návrhy prezentujeme na to, aby sa čo najviac odstránili politické tlaky na líniu vyšetrovania alebo inšpekčnej služby,“ dodal Fedor.

Podľa Žitňanskej strana Smer-SD chce zvrátiť zmeny v justícii a prokuratúre do obdobia, keď bola justícia v rukách strany Vladimíra Mečiara za Ficovej vlády. „Skoro ma to poburuje, že strana Smer má tú drzosť hovoriť o tom,“ vyhlásila Žitňanská. Podľa nej bola potreba zmien v justícii v roku 2010 jasná a zrejmá. „Jasne sme povedali, že chceme skoncovať s bratstvami, ktoré ovládali súdy, že chceme nezávislých sudcov, ktorí rozhodujú kvalitne a včas a nemusia sa báť šikanóznych disciplinárnych konaní,“ pripomínala Žitňanská s tým, že rok a pol aj otvárali súdnictvo a prokuratúru verejnej kontrole, napríklad zverejňovaním zmlúv či súdnych verdiktov alebo záznamov zo súdnej rady. Podľa nej dávajú garanciu pre možnosť nezávislých rozhodnutí súdov.

Pokračovanie v naštartovaných zmenách považuje Žitňanská za prioritu aj pre ďalšie obdobie, „aby reforma justície bola dokončená“, aby rástla jej dôvera u verejnosti. Dosiahnutý štandard otvorenosti justície sa podľa Žitňanskej nesmie znížiť. Okrem toho chce SDKÚ-DS naďalej presadzovať oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. „Prax ukazuje, že táto koncentrácia moci je pre justíciu škodlivá,“ vyhlásila ministerka. Okrem toho chcú presadiť vznik Najvyššieho správneho súdu a rekonštrukciu NS SR. V ústave by chceli zmeniť kreovanie ústavného súdu tak, aby existovala garancia odpolitizovania rozhodovania tohto súdu v budúcnosti.

Vymožiteľnosť práva nie je len o spravodlivom, ale aj rýchlom súdnom konaní, hovorí Žitňanská, ktorá je presvedčená, že dosiahnuté zmeny vytvárajú tlak na efektívnejšie konanie súdov. Budú však presadzovať, aby sa do konca dotiahli aj pripravené projekty, ako je nahrávanie súdnych pojednávaní, elektronické doručovanie súdnych písomností a rozhodnutí, či elektronizácia súdneho spisu.

Na prokuratúre je časť dosiahnutých zmien na Ústavnom súde SR, podľa Žitňanskej by sa mali aj tam zmeny dotiahnuť. Okrem toho by mal byť podľa ministerky vymenovaný Jozef Čentéš za generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu