Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Väznice sú preplnené, ich kapacita sa musí zväčšiť, tvrdí Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské väznice – ústavy na výkon trestu odňatia slobody a ústavy na výkon väzby - sú preplnené a ich kapacita sa musí zväčšiť. Zdôraznila ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská.

V súčasnosti, ako povedala, je prekročená kapacita ústavov o približne 1000 väzňov. "Návrhy, ktoré pripravil Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), som predložila vláde – koncepciu väzenstva - na nasledovných desať rokov, z ktorej vyplývajú opatrenia, aby sa stav zlepšil. Prvé a základné opatrenie, ktoré je akútne a musíme ho vyriešiť, je – väznice sú preplnené a musíme ich kapacitu zväčšiť. Nielen po verejnosti kolujú také mýty ako dobre je väzňom vo väzniciach, ale to nie je pravdou. Kapacity sú naozaj preplnené. Tu naozaj nejde o to, že by sme teraz nejakým spôsobom špeciálne zlepšovali podmienky, ide o to, aby bol zákon dodržaný a na každého väzňa pripadala tá kapacita, ktorá na neho pripadať má, pretože dnes je prekročená kapacita väzníc o 1000 väzňov. Si zoberte, že dnes máme vo väzniciach cez 10.000 ľudí, 1000 to je desať percent, 1100 je jeden veľký ústav na výkon trestu odňatia slobody alebo tri malé ústavy. Takže si skúsme za tým niečo predstaviť," povedala.
      
"Dá sa to riešiť dopĺňaním postelí už do existujúcich ciel, pochopiteľne, a spôsobuje to problémy. Pretože prvý problém je, že tých ľudí treba zamestnať a po druhé nerastie nám počet príslušníkov ZVJS, čo znamená, že oni majú ťažšiu prácu a pritom majú viac práce s odsúdenými a obvinenými. Takže ak má trest plniť svoju funkciu, tak zákonné limity majú, samozrejme, svoju funkciu," uviedla šéfka rezortu spravodlivosti. V súčasnosti je v ZVJS zamestnaných približne 4400 príslušníkov zboru. Ti však majú na starosti nielen ochranu väzníc, ale aj okresných, krajských súdov, ministerstva spravodlivosti, Najvyššieho súdu a zabezpečujú aj eskorty obvinených či odsúdených na pojednávania.  
      
Ako ďalej dodala Žitňanská, v priebehu minulého roka sa začala pripravovať rekonštrukcia a rozširovanie kapacít ústavov a zase v priebehu roku 2012-2013 "by to nevyhnutné malo byť urobené, tak aby kapacity neboli preplnené, ako je tomu v súčasnosti". Jedným z riešení sú elektronické náramky, podľa napríklad poľského modelu, na výkon trestu v domácom väzení. "Náramky sú v pláne, sú súčasťou koncepcie, pripravuje sa projekt. Kým ten bude hotový, môžeme riešiť otázku odkiaľ zobrať financie, pochopiteľne, ale priorita je stále kapacita," povedala. V súčasnosti asi 1800 právoplatne odsúdených čaká na vykonanie trestu.
      
Zavedenie náramkov je však otázkou financií. "Treba povedať, že minulá vláda do väzenstva neinvestovala a to zas treba povedať, že ani do súdnictva veľmi nie, ak niekde rástli platy, tak to boli v zásade zákonné náležitosti sudcov, inak ten rozpočet ministerstva spravodlivosti bol prakticky zmrznutý, takže nejaké veľké investície ani do justície, ani do väzenstva nešli a teraz vlastne môžeme len dobiehať zameškané," dodala na záver ministerka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu