Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bugár: Nemôžeme si dovoliť riziko, že na európskych témach padne vláda

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Slovensko si nemôže dovoliť ísť do rizika, že nová vláda padne na európskych témach. Pre TASR to povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár po utorkovom (14.2.) predvolebnom mítingu v Bratislave.

Poznamenal, že by bol veľmi rád, keby bolo po marcových voľbách možné vytvoriť stredopravú vládu. "Ale za takú cenu, že nám padne po dvoch, troch mesiacoch, keď budeme musieť hlasovať o trvalom eurovale? Ísť do rizika, že vláda môže padnúť na európskych témach, to si nemôžeme dovoliť," vyhlásil.

Šéf Mostu-Híd si tiež myslí, že slovenská politická scéna nie je pripravená na tzv. holandský model, v ktorom sa koalícia spojí s opozíciou pri schvaľovaní eurovalu. "Minimálne dvakrát sme to mohli vyskúšať a nefungovalo to. Lisabonská zmluva, keby vtedy SMK nehlasovala za, nebola by schválená. Alebo, keby sme sa teraz s Ficom nedohodli na predčasných voľbách, tak euroval nie je schválený. Takže funguje holandský model? Nie," doplnil Bugár.

Z jeho vyjadrení vyplynulo, že holandský model teda nie je zárukou toho, že ak by po voľbách vznikla pravicová vláda so SaS, vydržala by dlhšie, ako do hlasovania o trvalom eurovale. Liberáli si preto musia podľa Bugára uvedomiť, že najväčšia zodpovednosť z hľadiska európskych tém je na budúcej koalícii. "Ak si to oni neuvedomujú, tak pravicovú vládu nie je možné vytvoriť," uviedol šéf Mostu-Híd.

O zodpovednosti a schopnosti robiť kompromisy hovoril Bugár aj vyše trom stovkám účastníkov utorkového mítingu v bratislavskom Dome kultúry Ružinov. Nevyhol sa ani kritike nových politikov, "ktorí si myslia, že môžu všetko". Povedal tiež, že v parlamente sa začali objavovať šašovia, čo sa mu veľmi nepozdáva rovnako ako vydieranie, ktoré predvádzal počas vlády Ivety Radičovej Igor Matovič.

Bugár zdôraznil, že v parlamente by mali byť predovšetkým zodpovední politici, ktorí vedia robiť kompromisy. Bez nich sa Slovensko podľa lídra Mostu-Híd nebude mať lepšie. "Aj do tejto situácie sme sa dostali kvôli politikom, ktorí nevedia robiť kompromisy a spolupracovať," uviedol počas mítingu Bugár. Divákov na stretnutí s čelnými predstaviteľmi Mostu-Híd a kandidátmi vo voľbách čakal aj na kultúry program v podaní skupiny Kochanski, speváčky Renáty Tolvai a speváka Miklósa Fenyő.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu