Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Lajčák: Rozhodnutia neprijímam podľa toho, či sú pre mňa pohodlnejšie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Budúci šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák nikdy neprijíma rozhodnutia na základe toho, či sú pre neho osobne pohodlnejšie, prípadne finančne lukratívnejšie. Reagoval tak na otázku, v čom vidí väčšiu profesionálnu výzvu na poste ministra oproti jeho súčasnej pozícii.

"Nikdy som neutekal pred zodpovednosťou. Všetci si prajeme, aby Slovensko bolo moderné, úspešné, uznávané v zahraničí. Verím, že skúsenosti, vedomosti a kontakty, ktoré som získal počas pôsobenia v Európskej únii, mi pomôžu, aby som k tomu prispel," podotkol.
      
Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová po tom, ako jej oznámil svoje rozhodnutie prijať ponuku do kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) neskrývala, že by bola rada, keby pokračoval vo svojej súčasnej funkcii v Bruseli. "Na druhej strane moje rozhodnutie vrátiť sa na Slovensko akceptovala a konštatovala, že síce ma stráca ako Výkonného riaditeľa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ale získava ma ako člena Rady ministrov zahraničných veci EÚ," priblížil Lajčák.
      
V súčasnosti je Výkonným riaditeľom pre Európu a Strednú Áziu. Tento kontrakt v EÚ mal trvať do januára 2015 s možnosťou predĺženia o ďalšie štyri roky.
      
Hovorkyňa Európskej komisie (EK) Pia Ahrenkilde Hansenová nedávno vyhlásila, že v prípade, ak sa Lajčák stane novým slovenským ministrom, EK bude operatívne hľadať riešenie na jeho náhradu.
      
V decembri 2010 podpredsedníčka EK a šéfka európskej diplomacie Ashtonová vymenovala Miroslava Lajčáka do jeho súčasnej funkcie. Lajčák pre ministerské kreslo v prvej vláde Roberta Fica v roku 2009 opustil funkciu vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu.
      
Ashtonová, ktorá ešte stále nedokončila proces budovania úradu európskej diplomacie, bola so službami slovenského diplomata veľmi spokojná, dôkazom čoho je aj skutočnosť, že Lajčák bol v apríli 2011 poverený dočasne vykonávať funkciu osobitného vyslanca Európskej únie pre Kosovo.
      
Novú vládu vymenuje prezident SR Ivan Gašparovič v stredu 4. apríla. Okrem Lajčáka sú potvrdené aj ďalšie mená budúcich ministrov. Rezort vnútra bude viesť Robert Kaliňák, kultúry Marek Maďarič, financií Peter Kažimír, školstva Dušan Čaplovič a spravodlivosti by mal predseda Slovenskej advokátskej komory Tomáš Borec. Isté členstvo v kabinete Roberta Fica by mali mať aj Peter Žiga (minister životného prostredia), Zuzana Zvolenská (ministerka zdravotníctva) a Ján Valko (minister hospodárstva).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu