Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Politológ: Môže tu vzniknúť systém dvoch strán

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Na Slovensku môže dôjsť k polarizácii voličov na priaznivcov ľavicového Smeru a pravicového KDH. Podľa politológa Rastislava Tótha by tak vznikol dvojstranícky systém, ktorý by bol prehľadnejší.

"Keby sa to vyvinulo do dvojstraníckeho systému, určite by to bolo prehľadnejšie a ľahšie by sa tým politickým stranám vládlo ako teraz, keď je množstvo strán. Veď napokon na tom pohorela aj celá vláda," povedal na margo predvolebného prieskumu agentúry Focus pre RTVS, v ktorom skončili na hranici zvoliteľnosti až štyri politické strany – 99%, SDKÚ-DS, SaS a SNS. Vysoko nad päťpercentnou hranicou potrebnou na vstup do NR SR sa dlhodobo pohybuje len Smer, KDH by podľa prieskumu volilo viac než desať percent voličov.

Desaťpercentná podpora pre kresťanských demokratov je však podľa Tótha zatiaľ veľmi nízka na to, aby vytvorili nejakú protiváhu Smeru. Strana podľa politológa najskôr potrebuje silnejšie osoby vo vedení. "To, čo je v čele KDH, je iba politický odvar. To nie sú osoby, ktoré by vedeli pritiahnuť voličov," hovorí. KDH sa podľa jeho slov navyše stále nepretransformovalo do modernej konzervatívnej strany tak, ako sa to stalo v Nemecku či Rakúsku. "Nie je to kresťanská demokracia moderného typu, zvýrazňuje príliš veľa toho kresťanského a málo konzervatívneho," dodal.

Tóth nevylučuje možnosť, že parlament bude po voľbách pozostávať len z poslancov dvoch či troch strán. "Mať päť a pol percenta je to isté ako mať štyri a pol percenta, čiže tam sa môže stať čokoľvek. Ktorýkoľvek z nich môže postúpiť a ktorýkoľvek môže vypadnúť, takže aj počet aj štruktúra parlamentu je úplne neistá," povedal. Tóth však priznáva, že prieskumy, ktoré stranám dávajú približne päťpercentnú podporu, dokážu zmobilizovať voličov. "Strane, ktorá je zneistená a ktorú majú radi, dajú hlas a nečakane navýšia jej percento," uzavrel politológ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu