Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Demeš: Rada vlády pre tretí sektor by mohla vzniknúť už v najbližších dňoch

Pavol Demeš
Pavol Demeš

BRATISLAVA - Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie by sa mala obnoviť, a to už v najbližších dňoch alebo týždňoch.

"Už nestojí nič v ceste tomu, aby to bolo," povedal dnes analytik a predstaviteľ tretieho sektora Pavol Demeš po stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Rada, ktorú zrušil bývalý vládny kabinet, by mala po novom spadať pod podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

 
O jej obnovení hovoril Fico už počas svojho májového stretnutia s predstaviteľmi Výboru pre mimovládne neziskové organizácie. "Sme pripravení túto radu opäť vrátiť do života a vyjsť tretiemu sektoru v ústrety," povedal vtedy premiér.
 
Podľa Demeša postavenie tretieho sektora na Slovensku by sa malo oproti predchádzajúcej vláde Fica celkovo posilniť. Premiér podľa jeho slov napríklad zvažuje, že by Slovensko malo samostatného splnomocnenca pre občiansku spoločnosť aj pre menšiny. Druhý z menovaných postov by mal zrejme pripadnúť nominantovi opozičného Mosta-Híd. "Pochopiteľne, že premiér bude rokovať s pánom Bélom Bugárom o tomto," potvrdil Demeš. 
 
Zmenu vo vzťahu Fica a tretieho sektora si analytik vysvetľuje politickou skúsenosťou premiéra i rozložením politickej moci na Slovensku. "Fico je dnes úplne otvorený pre komunikáciu v treťom sektore, vidí jeho význam, plusy, mínusy a snaží sa o otvorený dialóg a toto, myslím si, že je veľmi dobrý znak pre Slovensko. Premiér, od ktorého sa očakávalo akési odmietanie komunikácie a dialógu, naopak, on a členovia jeho vlády ten dialóg začali," komentoval Demeš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu