Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Matovič: Budeme strážnymi psami a nie cvičenými opičkami

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci z kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OľaNO) budú v parlamente plniť úlohu „strážnych psov“ záujmov ľudí. „Aby politici už viac neokrádali ľudí, ktorí ich zvolili,“ vyhlásil predseda OľaNO Igor Matovič.

Ich cieľom je odstrániť problém, ktorý sa podľa Matoviča na Slovensku vyskytuje 22 rokov. Tvrdí, že politici vždy po tom, ako dostali dôveru voličov, začali ľudí okrádať a žiť na ich úkor, takže ich podviedli. „Naším hlavným cieľom v opozícii bude pozerať na prsty vládnej strane Smer a strážiť, aby sa nezopakovalo obdobie, ktoré sme zažili pod vedením tejto strany v rokoch 2006 až 2010,“ uviedol Matovič. Podľa jeho slov vtedy pomaly nebol deň, keď sa neprevalilo „nejaké rozkrádanie a nejaký tender“.

Strana Smer-SD, ktorá mieri do vlády, však má šancu, že poslanci OľaNO – či už všetci alebo niektorí – podporia aj jej návrhy zákonov. „Sľubujeme, že budeme určite konštruktívnou opozíciou, nie deštruktívnou. Nie takou, ako nám tu predvádzajú politické strany 22 rokov, že čokoľvek, čo predloží vláda, automaticky opozícia zavrhne a hlasuje proti,“ vyhlásil Matovič. Takýto princíp sa im v politike hnusí. Matovič nepovažuje za správne, ak poslanci hlasujú podľa toho, či je návrh koaličný alebo opozičný – majú hlasovať podľa svojho svedomia a či je zákon dobrý alebo zlý. Preto Obyčajní nechcú v parlamente hlasovať podľa toho, či návrh predloží Smer alebo niekto iný. „Nikdy v živote nebudem nútiť žiadneho poslanca z nášho klubu, aby hlasoval inak ako v súlade so svojím svedomím a presvedčením,“ sľubuje Matovič a odvolal sa na ústavu, podľa ktorej má poslanec vždy hlasovať podľa spomenutých pravidiel. Tak by sa podľa neho mali správať strany a nerobiť zo svojich poslancov „hlasovacie stroje“ alebo „cvičené opičky“, ktoré sú za banánik schopné hlasovať za akúkoľvek zvrátenosť.

Matovič očakáva, že keď oni dávajú takýto verejný prísľub, tak rovnaký prístup uplatnia aj vládni poslanci voči ich návrhom. Matovič by chcel, aby automaticky neodmietali opozičné návrhy. Na tom sa podľa neho ukáže, či strany vyrástli, lebo doteraz to módou nebolo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu