Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šéf KDH Figeľ bol online: Ľudia si môžu vybrať socializmus a bankrot alebo zodpovednú slobodu!

Ján Figeľ Zobraziť galériu (2)
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Viera v rodinu, spravodlivosť a solidaritu. To sú hodnoty, ktoré podľa predsedu hnutia Ján Figeľa vyznávajú kresťanskí demokrati. Najnovší lídri pravice sa do volieb rozhodli ísť s programom založeným na tvorbe pracovných miest, ako základného predpokladu lepšej životnej úrovne. Ak chcete vedieť, ako to chcú docieliť a aké ponúkajú riešenia ďalších pálčivých problémov, sledujte online rozhovor na Topkách.

Predseda KDH Ján Figeľ odpovedal na Vaše otázky.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

13.02.2012 11:07 - otázka od Marcela
p.Hrušovský,je pred voľbami,preto ma zaujmá či vaša strana uvažuje o zmene všetkých exekučných zákonoch,obrovskej moci exekútorov,čo už bolo vyčítané aj EU,akou rýchlosťou u nás prebehne exekúcia a ľudia prichádzajú o strechu nad hlavou,k 10.2.2012je takmer na 35,7 tisíca invalid.predčas.alebo starob. dôchodcov je uplatnená exekúcia...dakujm za odpovd
Slovensko potrebuje zlepšiť svoj právny poriadok aj jeho uplatňovanie. Spravodlivosť má byť dôsledná a vymožiteľná. Z tohto hľadiska máme vo volebnom programe celý rad opatrení na reformu justície, prokuratúry a na posilnenie ochrany majetku, zdravia a životov občanov. Výraznejšie zmeny si bude vyžadovať aj exekučné právo, ktoré aj v minulosti bolo opakovane a evidentne zneužívané. Ďakujem všetkým čitateľom za otázky a záujem. Prajem všetkým, aby nielen marcové voľby, ale všetky naše rozhodnutia a postoje posúvali Slovensko dopredu a slúžili na spoločné dobro.
13.02.2012 11:03 - otázka od Dr.Vyliz
preco neriesite hlad ludi ?? vy ste uricte nikdy nevedeli coje hlad ja ano tyzden pred vyplatou musim jest sruhanku kedze v tom to state sa uz inac neda.....
Najväčším zdrojom chudoby sú nedostatok vzdelania a práce. Slovensko má na to, aby u nás nikto nehladoval. Dokonca môžeme pomáhať aj iným, čo mnohí osobne a organizovane aj robia. Uisťujem vás, že ako politik usilujem o skutočné a zodpovedné riešenia pre ľudí, pre ich obživu a perspektívu a ako občan pomáham mnohým, ktorí osobnú pomoc v núdzi potrebujú. U nás, alebo aj mimo hraníc Slovenska. Prejem vám všetko dobré a príležitostne sa teším na stretnutie.
13.02.2012 11:00 - otázka od zazdenek
vaš komplic z GORILY Hrušovský ako uviedli TOPKY prechlastal na ceste do Monaka 550 € z peňazí daňových poplatníkoch čo tam išli riešiť, že museli cestov tak chlastať ??
Som presvedčený, že nejde o pravdivú a presnú informáciu. Kancelária NR SR bude na to reagovať.
13.02.2012 10:58 - otázka od Tibor Ujlacký
Vážený pán predseda, srdečne Vás pozdravujem a mám dve otázky: Aký je postoj KDH voči príslušníkom ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR? Sú pre KDH zaujímaví len pred voľbami, alebo bude KDH chrániť ich záujmy aj po voľbách napr. v oblasti starostlivosti o rodiny, alebo ich sociálne zabezpečenie? Mám za to, že silové rezorty sú dobré pre politikov akurát tak ako dojné kravy na chýbajúce finančné prostriedky, alebo keď potrebujú ozbrojenú chranu pred nespokojnými obyvateľmi, alebo nedaj Bože ak by bolo treba chrániť aj republiku pred agresorom. Inak však plitici na ľudí v nich zvysoka kašlú a najadšej by ich obrali o všetky výhody, ktoré majú. Je mi jasné, na čo tie peniaze slúžia. Veď Gorily niečo stoja. Tak čo môžeme očakávať od KDH pre ľudí v silových zložkách? Podporu, či nezáujem? Ďakujem a teším sa na odpoveď.
Bezpečnosť občanov a bezpečnosť štátu sú dôležité. Ja to považujem za prvú povinnosť štátnej moci. KDH venovalo tejto agende vždy veľkú pozornosť a chceme aj naďalej podporovať modernizáciu týchto zložiek nielen technicky a technologicky, ale aj personálne a to si vyžaduje kvalitné vzdelanie, prípravu a motiváciu pre tých, ktorí nasadzujú svoje životy v službe ostatným občanom.
13.02.2012 10:55 - otázka od Katka
Pán Fígeľ, vo Váš program je založený na tvorbe pracovných miest, ktorý je základom lepšej životnej úrovne. Nebolo by lepšie zákonom zrušiť pracovné miesta poberateľom Starobného dôchodku /prípadne aj všetkým poberateľom rôznych dôchodkov/ a uvolniť tak miesta mladším občanom, ktorí sú bez práce a zbytočne v evidencii na ÚPSVaR? Čo Vám poslancom bráni to urobiť? Nezamestnanosť by klesla o veľa percent a mladí by sa začali uplatňovať, mať príjem a prax, ktorú nemajú ako získať. Je smutné, že ľudia v zrelom veku nemajú žiaden príjem a starobní dôchodcovia majú v podstate 2 platy, tak ich je ťažko presvedčiť aby odišli. Teším sa na vašu odpoveď.
Súhlasím s vami, že štát by mal riešiť súbehy dôchodkov a príjmov tak, aby bolo viac práce pre ľudí, osobitne pre živiteľov mladých rodín. Začína to prácou nie je len heslom, ale presvedčením, že zamestnanosť je základom pre perspektívu každého z nás, našich rodín, obcí i celého štátu. Podporujeme zamestnanosť viac než len cieľ ekonomického rastu. Všetky politiky a opatrenia v rôznych sférach by mali zamestnanosť a nové pracovné miesta podporovať ako prioritu.
13.02.2012 10:52 - otázka od marian
Pan Figel, ste jediny doveryhodny partner Smeru z pravivocej koalicie. Budem Vas volit, ak budem mat istotu, ze s nim vstupite do koalicie, inak Smer. Vy ste presne to co Smer potrebuje, rozumneho, nekonfliktneho, neskorumpovaneho partnera. Nedovolte, aby zase isli s tym hulvatom z SNS, alebo tym premudrym Meciarom rozbijacom statu. Vy by ste strazili politiku Smeru, aby sa neuberala zlym smerom a sami by ste presadili svoje dobre veci, lebo to je blbost, co ste pred minulymi volbami tvrdili, ze Fico nedovoli SNS a HZDS nic...no ved chvalabohu, pri tej ich zlej politike. Ved mal dovod, ked nic nemohli, nic nedobabrali...
Slovensko je na križovatke. Buď si ľudia vyberú socialistické smerovanie, ktoré vedie k zadlžovaniu a to vedie k bankrotu, viď grécky príklad. KDH ponúka cestu zodpovednej slobody, ktorej piliermi sú zamestnanosť a boj s korupciou. Ako kresťanskí demokrati v Nemecku, sme presvedčení, že sociálne trhové hospodárstvo je najlepšou odpoveďou pre nielen Nemecko ale aj Slovensko.
13.02.2012 10:49 - otázka od združenie
Dobrý deň pán minister. Dozvedeli sme sa, že v súčastnosti prebieha v rámci Slovenska Národná prezentácia umneia handicapovaných umelcov SR pod vašou záštitou, môžete nám bižšie priblížiť predmetný projekt?Ktorá neziskovka zastrešuje tieto výstavy ?Aký má význam pre Slovensko predmetná Národná prezntácia umenia?Ďakujeme
Dlhé roky na rôznych podujatiach podporujem integráciu zdravotne postihnutých do spoločnosti, napríklad akcia Slovensko bez bariér buduje a podporuje samosprávy, ktoré dbajú o hendikepovaných. Na mítingoch a tlačovkách KDH od roku 2010 sme zaviedli prax tlmočenia do posunkovej reči. Na ministerstve dopravy sa zintenzívnila spolupráca so zdravotne postihnutými v rámci programu BECEP, ktorý je venovaný bezpečnosti cestnej premávky. Spomínané prezentácie rozvíja slovenská agentúra pre zdravotne postihnutých umelcov. Prezentácie boli doteraz v Bratislave, Piešťanoch, Košiciach a na Sliači.
13.02.2012 10:45 - otázka od otazka
Myslíte si, že Uhliarik patrí na 5. mesto kandidátky? Veď je to obyčajný Penťák!!! Prečo sa Hrušovský nestiahne z politiky alebo aspoň z vedenia KDH, keď je až po uši zapletený v Gorile? Myslíte si, že ľudia sú až takí hlúpi, aby to nevideli? A posledná moja pripomienka: Už teraz ĎAKUJEM celej dosluhujúcej koalícií, že ste to takto posrali a minimálne 4 roky tu bude vládnuť FICO (v horšom prípade s KDH - HANBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Ešte by som rád dodal k predchádzajúcej otázke: V parlamente sme už predložili konkrétny návrh zákona o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov. Bude sa týkať predstaviteľov všetkých úrovní verejnej správy. Minister Uhliarik s odvahou prijmal opatrenia v rezorte, ktorý bol celé desaťročia viac komentovaný, než ozdravovaný a pre mnohé ekonomické a finančné subjekty znamenal výhodný, netransparentný biznis. Pán Uhliarik toto dáva do poriadku. Zastavil kolaps VŠZP, nastavil ceny liekov na druhú najvyššiu úroveň v EÚ, zrušil vyše 3000 lôžok a 150 oddelení, aby sme mohli na jednej strane ušetriť náklady a na druhej zvyšovať kvalitu služieb. Z úspor získajú na platoch zdravotné sestry a lekári, nie príživníci. A o Pavlovi Hrušovskom, ktože to hovorí v spise Gorila? Nie je to tajomník Roberta Fica?
13.02.2012 10:40 - otázka od František
Pán Figeľ, veríte v spravodlivosť, ako sa podľa Vás vyšetría rozkrádania malého Slovenska kroré urobili resp.dovolili svojou nečinnosťou politici. Ja prekročím v obci rýchlosť na 58 km a pomaly ma slovne policajti zoderú z kože a samozrejme zaplatím pokutu. A čo štátna správa a poliltici.
Som rád, že bola zrušená priestupková imunita ústavných činiteľov. Pred zákonom si majú byť občania naozaj rovní. Za veľmi dôležité však považujeme aj zrušenie trestnoprávnej imunity, o čo sa KDH konkrétne usilovalo celých 10 rokov. Táto imunita má byť obmedzená len na výroky na činnosť v parlamente a pri výkone mandátu.
13.02.2012 10:37 - otázka od Martin
Dobrý deň, rád by som sa Vás opýtal na Váš názor na trvalý euroval (či budete zaň hlasovať). Podľa návrhu zmluvy o trvalom eurovale, budú jej hlavný predstavitelia trestne nepostihnuteľný (nijakým súdom) a tiež po schválení tejto zmluvy ju už v budúcnosti nebude môcť žiadny parlament (vláda) zrušiť (odstúpiť od nej).
Trvalý euroval je európska obdoba MMF. Stabilné a dôveryhodné euro je našim dôležitým záujmom. Tento cieľ potrebuje aj nevyhnutné nástroje, medzi ktoré tento mechanizmus bude zaradený. Každý je stíhateľný, ak prekročí európske, alebo národné právo. Väčší tlak na transparentnosť a zodpovednosť aj v európskych inštitúciach podporujem. Vláda SR tento nástroj odobrila aj s mojou podporou.
13.02.2012 10:35 - otázka od Peter
Dobrý deň pan Fígeľ. Hovoríte o pracovných miestach. Predpokladám že myslíte aj na krajný východ slovenska, lebo ak áno, tak predpokladom k tvorbe nových prac.miest vo forme firiem, ktoré by tu eventuelne chceli otvoriť svoje prevádzky je dopravná infraštruktúra. Ako iste viete tá je tuna a v okolí VT,HE,SV okresu v katastrofálnom stave. Ako by ste toto chceli riešiť? Veď tie cesty prvej triedy sú už teraz preťažené a rozpadávaju sa každým dňom pod náporom kamiónov, ktoré nahradili železničnú dopravu... Nebola by aj toto cesta k zamestnanosti aby sa vytvorili pracovné miesta na kompletnú rekonštrukciu ciest prvej triedy, rozšírenie vozovky atd?? Pretože sa bojím že čoskoro sa my ani nevyplatí kúpiť nové auto, ak ho mám za dva roky zničiť na tankodrome,,,, Ďakujem za odpoveď,,,
Plne s vami súhlasím. Východ Slovenska nemôže byť ani ďalekým, ani chudobným, ak tam majú ľudia nájsť viac perspektívy. Za rok a pol sme zahájili rozsiahlu novú výstavbu 56 kilometrov diaľničných úsekov, predovšetkým na východe Slovenska - pri Košiciach, Prešove, Levoči. V minulom roku sme zmodernizovaliˇ103 kilometrov ciest 1. triedy, z toho 75 bolo na východe. Bol to rekordný počet. Teraz sú v obstarávaní balíky rekonštrukcie v celkovom rozsahu bezprecedentných 570 kilometrov, z toho 190 na východe. Som presvedčený, že to pomôže k zamestnanosti, novým investíciam, rozvoju regiónov, ekonomiky a cestovného ruchu.
13.02.2012 10:31 - otázka od Miroslav Volek
Dobrý deň p. Jan Figeľ. Postrehol som, že máte v programe strany KDH aj zmenu v Zákoníku práce a chcete ho upraviť tak aby boli voľné nedele. Veľmi ma to zaujalo pretože už 7rokov pracujeme aj s manželkou v nepretržitej prevádzke /štvorsmenný provoz/ v strojárskom priemysle. Deti nás už skoro ani nepoznajú, nemáme čas isť s nimi na výlet, do kina, divadla, kostola. Proste sa im nemôžeme venovať a vychovávať ich. A to len preto, že náš nadnárodný zamestnávateľ nechce rozšíriť výrobu a prijať ďalších ľudí. Chcem sa spýtať či to s týmto sľubom úpravy Zakoniku práce myslíte vážne a nepodľahnete lobistickým skupinám a či ste schopný ho aj presadiť v prípadnej vládnej koalícii aj do programového vyhlásenia vlády.
Princíp nedeľa pre každého je naozaj pre všetkých a je vyjadrením toho, čo človek potrebuje. Nielen prácu, ale aj odpočinok a priestor pre rodinu. Rakúsko, Nemecko a väčšina štátov západnej Európy to má ukotvené buď v zákonoch, alebo v zaužívanej praxi. Myslíme to s týmto návrhom fakt vážne. Podpora pre takéto riešenie je na Slovensku silná a verím, že si získa aj podporu v stranách, ktoré prejdú marcovými voľbami.
13.02.2012 10:28 - otázka od Jozef
Kedy bude R1 z B. Bystrice do Ružomberka?
Tohto roku do leta dokončíme obchvat Banskej Bystrice tak, aby mohol byť odovzdaný do užívania. Prebiehajú diskusie o ďalšom pokračovaní tejto cesty, pričom najbližší je úsek do Slovenskej Ľupče. Je to otázka prijateľnosti podmienok, za akých by mohol byť postavený. Ďalej sú rozpracované podmienky pre rozhodnutia o ceste R1 z Ľupče do Ružomberka cez Korytnicu a popri Donovaloch. Toto je otázka predovšetkým prijateľných enviromentálnych dopadov a financovania. Na severnej strane očakávame rozhodnutia o víťazovi tendra na stavbu D1 pri Ružomberku, kde sa cesta R1 napojí na diaľnicu D1.
13.02.2012 10:24 - otázka od marta
Minister kultúry pán Krajcer znovu nastolil otázku odluky cirkvi od štátu. Zaujímal by ma Váš názor, či vôbec dozrela doba, aby táto problematika bola najdôležitejšou v dnešej dobe, keď Slovensko zápasí s oveľa vačšími problémami /nezamestnanosť, zadĺženosť ....../.
Je to téma, ktorá sa rôzne diskutuje už 20 rokov. Cirkev a štát by mali byť autonómnymi partnermi, ktorí podporujú a rozvíjajú spoločné dobro, napríklad v oblasti sociálnej, zdravotnej, kultúrnej a podobne. Model, ktorý považujem za zodpovedný, je slobodná cirkev v slobodnom štáte. Potrebujeme model, ktorý je slovenský, šitý na mieru našej krajiny a to je možné definovať iba v odbornom a serióznom dialógu, nie na predvolebných mítingoch a kampaniach. Pevne dúfam, že nasledujúce obdobie by mohlo priniesť odpovede aj na tieto otázky. KDH takýto dialóg a spoluprácu podporuje.
13.02.2012 10:20 - otázka od ing. juraj preplovič
Shalom Pán Fígeľ. Chcem sa opýtať či je legitímne zneužívať názov ako sociálny a kresťanský v názvoch politických strán? Ďakujem.
Ľudí poznať podľa skutkov, stromy podľa ovocia. Kresťanská demokracia je názov používaný napríklad stranami CDU a CSU v Nemecku vyše 60 rokov. Som presvedčený, že oprávnene. Kresťanská demokracia definovala úctu k ľudskej dôstojnosti ako prvú hodnotu pre verejnú moc, sociálne trhové hospodárstvo ako vyvážený rozvoj ekonomiky v službe spoločnosti a proces európskeho zmenierenia a zjednotenia. Toto sú politiky inšpirované kresťanským presvedčením.
13.02.2012 10:18 - otázka od jk
Pan Figel, este jedna otazka - vam sa paci partokracia ako som pochopil zo vcerajsich vyjadreni? - maximalne 2-3 strany a potom vam bude hej, vsak. Neskuste mi prosim rozpravat nieco o stabilita a tak, nie kazdy volic je padnuty na hlavu. A co tak volebne obvody a priama zodpovednost volenych zastupcov svojim volicom, to Vam nevonia? Ale trestno-pravna imunita to vam vonia vsak? Predpokladm, ze nebudete mat na to kuraz odpovedat a cudujete sa, ze mate ludi v uliciach. jk
Som proti partokracii, podporujem demokraciu, postavenú na hodnotách, nie na totalite väčšiny, ktorá nectí základné princípy a preto potrebujeme slobodné a pravidelné voľby, oddelenie mocí a zodpovedné média. KDH podporuje zmeny vo volebnom systéme, napríklad rozdelenie Slovenska na 4 volebné obvody, aby bol vzťah občan-poslanec adresnejší a bližší. Zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov podporujeme veľmi konkrétne už 10 rokov. Pozrite si na hlasovania KDH v parlamente. Verím, že raz a nie zadlho sa to skutočne podarí. Transparency international Slovensko vyhodnotilo opakovane poslanecký klub ako najaktívnejší v protikorupčných opatreniach.
13.02.2012 10:14 - otázka od Stanislav
KDH má v súčasnosti množstvo ľudí na vysokých postoch. Nie všetci to rovnako dobre zvládajú. Kto bude po voľbách hodnotiť ich pôsobenie, Vy, predsedníctvo KDH, celoslovenská rada alebo iný orgán? Kto bude za to niesť zodpovednosť?
Pred rokom sme upravili stanovy, na základe ktorých vždy do šiestich mesiacov po parlamentných voľbách musí byť zvolaný snem hnutia, ktorý zhodnotí uplynulé obdobie. K práci i k politike patrí vysvedčenie a hodnotenie, teda najvyšší orgán KDH bude hodnotiť všetkých, počnúc predsedom. Tak je to správne, aby každá práca a funkcia znamenala aj zodpovednosť.
13.02.2012 10:11 - otázka od Radovan
Vážený pán Figeľ, v prípade,že budete po marcových parlamentných voľbách vo vláde ako planujete riešiť ekonomickú diplomaciu? Budú sa znova zbytočne míňať peniaze pre agenturu Eduka na výber obchodných diplomatov? Radovan Vasiľ
Ekonomickú diplomaciu sme po dlhých rokoch rozdelenia a polemík začlenili pod MZV. Považujem to za rozumné. Môže to priniesť viac efektívnosti a výsledkov pre záujmy Slovenska. Odmietame formy kváziškolení, alebo priživovania sa na systéme diplomatickej prípravy, ale Slovensko potrebuje profesionálov doma i vo svete.
13.02.2012 10:09 - otázka od Jano
Dobrý deň, najvyššie špičky KDH dlhodobo tárajú o tom, že funkcie by nemali byť kumulované, že kandidát by sa mal rozhodnúť, či chce byť komunálny poslanec, resp. starosta, alebo poslanec v zastupiteľstve samosprávneho kraja, resp. v NR SR, no nie všetko naraz. V Nitre pôsobí kádehák Ján Vančo, ktorý je zástupcom primátora Nitry, poslancom NSK, kandidoval už za mestského poslanca, do NR SR, keby boli zastupiteľstvá obvodov alebo okresov, aj tam by kandidoval, keby mala Nitra ako BA alebo KE samosprávy mestských častí, aj tam by kandidoval a keby existovali zastupiteľstvá ulíc alebo činžákov, aj tam by sa dal zvoliť... Prečo na celoslovenskej úrovni niečo presadzujete a na komunálnej robíte presný opak?
Od roku 1994 uplatňujeme v rámci KDH princíp ""jeden mandát stačí" a týka sa mandátov poslancov NR SR. Raz príde čas, že to prijmú aj iné strany. Aby sme takéto ozdravné pravidlo presadili na slovenský parlament. Som presvedčený, že následne sa môže podobný limit preniesť aj do sféry regionálnej a miestnej samosprávy.
13.02.2012 10:07 - otázka od jk
Pan Figel, som byvaly volic KDH a ani tento rok vas iste nebudem volit. Vasa politika mi nic nehovori, ste pre mna druhy dzurindovci s.r.o., naplno ste sklamali, hlavne v oblasti rozvoja demokracie a jej principov - vid vystupenie p.Hrusovskeho vcera - papalasizmus len tak huci schovany za vyhovorky a klamnstva. A to nehovorim o komunalnej urovni, kde je to este omnoho horsie. Neviem, ci vam hovori nieco personalna politika, ale budis, komu niet rady, tomu niet pomoci. Co s tym mienite robit? jk
Všetkých čitateľov srdečne pozdravujem. Vopred ďakujem za záujem a otázky. KDH je hnutím, ktoré vyrástlo v zápase o slobodu a demokraciu. Toto je našim cieľom naďalej, pretože sloboda a právny štát, spoločná Európa, nie sú od počasia, ale sú výsledkom zodpovedného úsilia. Personálne KDH za posledné 2 roky rastie, prichádzajú mladí ľudia, ktorí sú vzdelaní a odborne zdatní.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu