Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Volíme toho, koho poznáme, krúžkovanie je stále populárnejšie

Význam preferenčného hlasovania na Slovensku rastie
Význam preferenčného hlasovania na Slovensku rastie

Bratislava - Slovenskí voliči volia toho, koho poznajú. Dokázali to aj v ostatných parlamentných voľbách v júni 2010, keď voliči strán, ktoré postúpili do Národnej rady SR, využili až na 73,5 % preferenčné hlasy.

Zo všetkých dovtedajších volieb do NR SR voliči v tých posledných z pôvodne nezvoliteľného miesta prekrúžkovali najviac, až 11 kandidátov. V roku 2006, keď pre preferenčné hlasy platili rovnaké pravidlá, to bolo sedem kandidátov. "Výsledky posledných volieb naznačujú, že význam preferenčného hlasovania na Slovensku rastie," uviedol Rastislav Kužel z MEMO 98.

Možnosť preferenčného hlasovania je podľa Kužela štandardnou metódou personalizácie pomerného volebného systému. "Osobne sa domnievam, že je správne, ak majú voliči možnosť dať jednotlivým kandidátom prednostný hlas, keďže tak výraznejšie ovplyvňujú poradie na kandidátke a poskytujú stranám aj dobrú spätnú väzbu," uviedol Kužel. Podľa neho sa dá povedať, že "možnosť preferenčného hlasovania sa stala aj súčasťou prebiehajúcej kampane, keďže sa o nej čoraz častejšie hovorí v súvislosti s jasným signálom, ktorý môžu voliči touto formou dať nepopulárnym politikom vysoko na kandidátkach".

Kužel zároveň upozornil na problém platného zákona o voľbách do Národnej rady SR, ktorý neumožňuje kandidovať nezávislým kandidátom. Je to "v rozpore so záväzkami vyplývajúcimi Slovensku z členstva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)", dodal.

Hodnotiaca misia OBSE, ktorá sledovala prípravu a priebeh parlamentných volieb v júni 2010, dospela k viacerým odporúčaniam, napríklad poukázala na to, že vo voľbách do NR SR nemôžu kandidovať nezávislí kandidáti. Medzi iným tiež odporúča zosúladiť volebnú legislatívu a zaviesť nezávislú kontrolu financovania politických strán a kampane. Celý text z misie je dostupný tu.

V parlamentných voľbách platia preferenčné hlasy. Znamená to, že volič môže na hlasovacom lístku politickej strany, ktorá si získala jeho sympatie, zakrúžkovať poradové čísla najviac štyroch kandidátov, ktorým dáva prednosť. Ak ich volič zakrúžkuje viac, je lístok neplatný. Preferenčné hlasy však nemusí dať vôbec alebo menej ako štyri.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu