Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci smútia nad smrťou Havla, oceňujú jeho prínos pre štát

Václav Havel Zobraziť galériu (4)
Václav Havel

BRATISLAVA - Bývalý československý a potom český prezident Václav Havel sa zaradil k významným osobnostiam niekdajšieho spoločného štátu Čechov a Slovákov. Zhodli sa na tom slovenskí politici v reakcii na správu o úmrtí Havla. Podľa premiérky Ivety Radičovej Havel po páde komunizmu v roku 1989 otvoril Československu brány do sveta.

"Ako každý politík aj on rozdeľoval, mal svojich priaznivcov a nepriaznivcov, aj v Slovenskej republike. Nedá sa uprieť, že otvorenie základných brán po roku 1989 do sveta urobil práve on," povedala Radičová v diskusnej relácii televízie Markíza. Havla poznala "ako človeka, ktorý mal sám nad sebou správny nadhľad". "Predsa len bol to spisovateľ a dokázal vnímať vlastné role aj z toho druhého brehu," dodala Radičová, ktorá s Havlom debatovala o politike už pred niekoľkými rokmi. "My sme sa veľmi zblížili v mojej prezidentskej kampani," poznamenala neúspešná kandidátka na post slovenského prezidenta, ktorú pred priamou voľbou hlavy štátu v roku 2009 Havel otvorene podporil.

Niekdajší trojnásobný slovenský premiér Vladimír Mečiar zaradil Havla k osobnostiam českého národa. "Aj keď sme mali rozdielne pohľady na slovenské potreby v spoločnom štáte, nemožno mu uprieť, že sa pri zavádzaní demokratických pomerov u nás po roku 1989 stal súčasťou aj slovenských dejín," povedal pre ČTK šéf mimoparlamentnej Ľudovej strany-Hnutia za demokratické Slovensko, ktorý po rozpade československej federácie na konci roku 1992 stál ako premiér pri zrode samostatného Slovenska.

"Správu o tom, že zomrel posledný československý prezident Václav Havel som prijal s hlbokým zármutkom. Vyjadrujem preto úprimnú sústrasť jeho blízkym a celému českému národu," uviedol Mečiar. Ešte v čase svojej aktívnej politickej kariéry Mečiar pritom nešetril kritikou Havla, podľa neho exprezident napríklad mnohokrát komplikoval vzťahy medzi oboma národmi.

Prínos Havla pre ČR a Slovensko vyzdvihol aj Peter Zajac, jeden zo zakladajúcich členov ponovembrového hnutia Verejnosť proti násiliu. "S Václavom Havlom odišla jedna z najvýznamnejších osobností československej, českej aj slovenskej politiky 20. storočia. Václav Havel bol vedúcou osobnosťou novembra 1989 a v značnej miere určil pokojný charakter kľúčovej zmeny v našich dejinách, prechod od totalitného komunistického režimu do slobodného sveta demokracie," poznamenal Zajac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu