Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Havlov pohreb by sa mal uskutočniť v piatok 23. decembra

Václav Havel
Václav Havel

PRAHA - Pohreb prvého ponovembrového prezidenta Václava Havla by sa mal podľa informácií ČTK uskutočniť pravdepodobne v piatok 23. decembra. Termín sa vraj ale ešte môže zmeniť. Podrobnosti poslednej rozlúčky s Havlom zatiaľ nie sú určené. Havel zomrel dnes ráno vo veku 75 rokov.

Prezident Václav Klaus na dnešné popoludnie pozval premiéra a predsedu oboch komôr parlamentu, aby s nimi prebral kroky okolo uctenia Havlovej pamiatky. Predsedníčka snemovne Miroslava Němcová (ODS) po stretnutí povedala ČTK, že prezident sa chce v pondelok stretnúť s Dagmar Havlovou, pričom od tohto stretnutia sa majú odvíjať ďalšie kroky.

V pondelok má vláda rozhodnúť o vyhlásení štátneho smútku. O deň neskôr sa zíde Poslanecká snemovňa na smútočnom zasadnutí od 10:00, ktoré bude venované spomienke a poďakovaniu Havlovi. Pôvodne mala v tomto čase pokračovať schôdza snemovne.

Informáciu o termíne pohrebu uviedlo okrem iného aj pražské arcibiskupstvo v rámci oznámenia, že Česká televízia v deň Havlovho pohrebu odvysiela spoločné zamyslenie priateľov a spoluväzňov, medzi ktorých patril aj pražský arcibiskup Dominik Duka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu