Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Minúta ticha: Na Havla si v Bruseli spomenie celá EÚ

Václav Havel
Václav Havel (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Celá Európska únia v Bruseli spomenie minútou ticha na dnes zosnulého českého exprezidenta Václava Havla. Poľské predsedníctvo EÚ totiž rozhodlo, že takto začnú všetky pondelkové rokovania v Rade EÚ, kde sú zastúpené členské štáty únie. Predsedníctvo to oznámilo na sociálnej sieti Twitter.

Havla si v pondelok pripomenú diplomati i úradníci v Rade EÚ, jednej z najvýznamnejších únijných inštitúcií, ktorá zastupuje členské krajiny únie. Havel mal podľa poľského predsedníctva obrovský vplyv na úspešný prerod strednej Európy v demokratickú spoločnosť.

"Svojou prácou a postojmi ukázal cestu, ako môže občianska spoločnosť prispieť k transformácii politického systému, čím jeho odkaz prekračuje hranice Európy a je inšpiráciou pre boj proti totalite v ktorejkoľvek časti sveta," povedal český eurokomisár Štefan Füle.

"Václav Havel predstavuje éru zmeny, ktorá sa prehnala strednou a východnou Európou. Pre mnohých bol tou zmenou on," povedal šéf liberálov v Európskom parlamente a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. "Havel veril v silu ľudu. Prezident, ktorý vzišiel z rady z väzňov, bol pokorným mužom, ktorý sa stal legendou," poznamenal.

"Havel bol časťou európskej histórie nielen pre jeho hrdinstvo a morálne postoje, ale aj pre jeho víziu zjednotenej Európy, demokratických hodnôt a jeho duchovné vodcovstvo," podotkol šéf najsilnejšej ľudovej frakcie v EP Joseph Daul. Havel bol podľa neho vizionár, jeden z najväčších Európanov a výnimočná osobnosť. "Dnešok je smutným dňom pre Európu," dodal Daul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu