Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Havlova smrť zaplavila médiá aj Facebook, televízie menia program

O smrti Václava Havla informuje aj portál britskej stanice BBC Zobraziť galériu (2)
O smrti Václava Havla informuje aj portál britskej stanice BBC (Zdroj: bbc)

PRAHA - Správa o úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla bola ústrednou témou nedeľného spravodajstva všetkých českých hlavných médií i internetových serverov. Česká televízia napríklad skrátila diskusnú reláciu Otázky Václava Moravca a spustila na programoch ČT1 a ČT24 mimoriadne vysielanie. Televízia Nova potom oznámila, že zmení svoj program v hlavnom večernom vysielacom čase a bude ho venovať spomienkam na Václava Havla.

Program upravil z dôvodu úmrtia prvého ponovembrového prezidenta vtedajšieho Československa a následne i Českej republiky aj Český rozhlas. Na svojej stanici Radiožurnál vysiela nepretržite až do polnoci osobitný program venovaný Václavovi Havlovi.

Televízia Nova oznámila, že od 20:00 odvysiela dokument Občan Havel a od 22:20 potom bude nasledovať špeciálne vydanie relácie Črepiny. Televízia Prima odvysiela o 19:30 spomienkovú diskusnú reláciu Pocta Václavovi Havlovi.

Výrazne zmenili podobu i hlavné české spravodajské servery. Ich úvodným stránkam dominujú fotografie a životopis Václava Havla. Zároveň spustili on-line reportáže informujúce o reakciách vo svete aj aktuálnych ohlasoch občanov i politikov.

Smrť Václava Havla sa v nedeľu popoludní stala aj diskusnou témou číslo jeden na sociálnych sieťach. Komentáre vyjadrujúce úctu a obdiv k českému dramatikovi a politikovi, citáty z jeho diel a prejavov pribúdali na Twitteri po stovkách zo všetkých kútov sveta.

Podobne tomu je aj na stránkach Facebooku, kam ľudia umiestňujú odkazy na správy o úmrtí Václava Havla a následne vyjadrujú v diskusiách sústrasť rodine. Komentármi plnými sústrasti a obdivu je zaplavený aj facebookový profil Václava Havla.

Profil Václava Havla na Facebooku

Havlova smrť zaplavila médiá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Úmrtie Havla dokonca viedlo k zmenám jedného z najsledovanejších spravodajských serverov, britskej stanice BBC. Tá zmenila vzhľad svojich spravodajských stránok, svoju klasickú červenú farbu upravila na čiernu.

Nie sú to ale len západné médiá ako CNN alebo denníky The New York Times, The Guardian či Le Monde, ktoré sa dnes venujú životu Václava Havla. O najznámejším českom politikovi posledných niekoľkých desiatok rokov píše na svojom serveri napríklad aj katarská televízia Al-Džazíra, indický denník The Times of India alebo brazílskej noviny O Globo.

Václav Havel, dramatik, štátnik, symbol spoločenských zmien po roku 1989 a prvý český prezident, zomrel dnes ráno v spánku na svojej chalupe vo veku 75 rokov.

Smrť Václava Havla na BBC

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu