Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zmeny platov lekárov možno parlament prerokuje už v piatok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - BRATISLAVA - Parlament prerokuje zmeny zákonov súvisiace s memorandom podpísaným so štrajkujúcimi lekármi možno ešte v piatok. Parlamentný zdravotnícky výbor si totiž vo štvrtok podvečer osvojil návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a ďalších zákonov, ktorým sa majú podľa dohody s lekárskymi odbormi upraviť mzdy lekárov v roku 2012 a tiež zakotvuje úpravy požadované lekármi.

Novela by mala byť zrejme prerokovaná v skrátenom legislatívnom konaní, o čom bude rozhodovať vláda možno v piatok. Za osvojenie návrhu, ktorý vypracoval rezort zdravotníctva, na výbore zahlasovali všetci zúčastnení členovia, nebol tam však nikto zo súčasnej opozície. „Som veľmi rád, že kolegovia vo výbore za to zahlasovali, Trošku som prekvapený, že nikto z opozície si nenašiel čas prísť na tento výbor,“ konštatoval šéf výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS).

Napriek tomuto kroku sa však napokon všetky body memoranda naplniť nemusí podariť. Návrh totiž neobsahuje zastavenie transformácie nemocníc, ktoré bolo taktiež súčasťou memoranda. Poslanci si túto časť dohody neosvojili a viacerí hovoria, že zrušenie transformácie ochotní podporiť nie sú. „Za vypustenie ustanovení týkajúcich sa transformácie hlasovať nebudem v Národnej rade SR a nikto ma neprinúti. Ja mám slobodný mandát, ktorý mi vyplýva z ústavy. Mňa sem poslali občania tejto krajiny, nie pán Kollár,“ povedal Novotný.

Podobne sa vyjadril aj poslanec za SaS Peter Kalist. Ako sa zachovajú jeho stranícki kolegovia povedať nevedel, nateraz ale za zákon vo výbore zahlasoval. „Musí sa ešte dohodnúť klub, za zastavenie transformácie nemocníc určite hlasovať nebudeme, to viem na 100 %,“ povedal po rokovaní zdravotníckeho výboru. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) po výbore skonštatoval, že rezort si svoje dohody s lekármi splnil a zákony predložil, nateraz si však poslanci osvojili iba úpravy miezd a zákonníka práce. Minister pritom prezradil, že na úpravy miezd lekárov, teda ich zvýšenie podľa dohody z memoranda, by sa malo v budúcom roku vynaložiť vyše 31 mil. eur.

Lekárske odborové združenie zorganizovalo koncom septembra podávanie hromadných výpovední. Do akcie sa zapojilo 2 400 lekárov, neskôr polovica z nich výpovede stiahla. Keďže odborári nepristúpili na riešenie ich požiadaviek navrhované vládou, tá sa na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti rozhodla vyhlásiť núdzový stav. Lekárom vo výpovedi tak mohli nariadiť pracovnú povinnosť. Napokon sa lekári a vláda koncom minulého týždňa dohodli a podpísali spoločné memorandum. V ňom je okrem zrušenia transformácie a zvýšenia platov lekárov zakotvené aj dodržiavanie Zákonníka práce a zreálnenie platieb za výkony.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu