Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žilinské nemocnice potrebujú na vyššie platy 2,4 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ŽILINA – Štyri nemocnice Žilinského samosprávneho kraja potrebujú budúci rok na vyššie platy lekárov 2,4 milióna eur. Nemocnice v Dolnom Kubíne, Trstenej, Liptovskom Mikuláši a Čadci nemajú na zvýšenie platov, ktoré lekárom garantuje minulý týždeň podpísané Memorandum o úprave pomerov v zdravotníctve.

Podľa žilinskej krajskej samosprávy financie zo zdravotných poisťovní v súčasnosti nepokrývajú ani skutočné náklady za výkony v týchto nemocniciach. „Oprávnene sa obávame, že dôjde k opätovnej diskriminácii našich lekárov, pokiaľ zdravotné poisťovne nedofinancujú platby na vládou prisľúbené zvýšenie platov. Vláda pristúpila na celoplošné zvýšenie platov lekárov. Nedefinuje však presne, akým legislatívnym spôsobom budú zohľadnené reálne náklady na zvyšovanie platov,“ uviedla hovorkyňa žilinskej krajskej samosprávy Radka Kulaviaková.

Po doručení memoranda kraj oslovil ministerstvo zdravotníctva i Všeobecnú zdravotnú poisťovňu so žiadosťou o informáciu, ako bude financovanie zabezpečené. „Do dnešného dňa sme nedostali odpoveď oslovených strán. Keďže minister zdravotníctva požiadal predsedov samosprávnych krajov o realizáciu memoranda v nemocniciach, ktoré sú v ich pôsobnosti, očakávame, že zabezpečí nevyhnutné finančné zdroje na ich krytie,“ uviedla Kulaviaková a dodala, že Žilinský samosprávny kraj môže nemocniciam vo svojej pôsobnosti prispievať len na kapitálové výdavky, akými sú napríklad opravy budov alebo nákup prístrojov, ale nie na platy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu