Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chirurgia a traumatológia v D. Kubíne kolabuje, nedokážu operovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DOLNÝ KUBÍN - Chirurgické a ortopedicko-traumatologické oddelenie v dolnokubínskej nemocnici je v kolapse.

"Chirurgia a traumatológia je v kolapse, nie je schopná zoperovať ani jeden akútny výkon. Nie sme schopní zoperovať ani menej vážny úraz. Na chirurgii a traumatológii máme po jednom lekárovi, ktorí ak budú slúžiť do rána, tak budú slúžiť 24 hodín a ak budú slúžiť ďalej, tak budú slúžiť 48 hodín,“ uviedol pre agentúru SITA primár chirurgického oddelenia a šéf miestnych lekárskych odborov Ivan Maretta.

Obmedzene podľa Marettu funguje aj röntgen, kde je len jeden lekár, ktorý po 12 hodinách služby pôjde domov. Na oddelení ARO (OAIM) sú traja lekári, ktorí takisto po službách pôjdu domov. "Čo bude s pacientmi sa treba spýtať riaditeľa, lebo pánom ministrom bol vyhlásený traumatologický plán a vo štvrtok bol pani Zollerovou (hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová - pozn. red.) vypracovaný plán B. Takže všetky tieto plány budú "úžasne fungovať", takže 'nemusíme sa ničoho obávať'," dodal Maretta.

Vedenie nemocnice hľadá riešenie v spolupráci s obvodným úradom, momentálne rokujú a informácie zatiaľ neposkytujú. "Máme stále zasadnutie. Teraz čakám pomoc od prednostu obvodného úradu, ktorý tiež príde, pretože určité veci nemôžem robiť ja," uviedol stručne počas rokovania riaditeľ dolnokubínskej nemocnice Jozef Mintál.

V dolnokubínskej nemocnici dalo koncom septembra výpovede 41 zo všetkých 71 tamojších lekárov. Výpovede dali všetci lekári na chirurgickom, ortopedickom, RTG oddelení a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Počas vyhláseného núdzového stavu stiahli výpovede 12 lekári z interného a detského oddelenia. Vo výpovednej lehote aktuálne zostáva jedna lekárka, ostatným 28 lekárom, ktorí výpovede počas výpovednej lehoty nestiahli, nemocnica nariadila pracovnú povinnosť. Z nich 11 odišlo vo štvrtok počas služby na zdravotné ošetrenia a avizovalo nástup na PN-ku, v piatok ich do služby nenastúpilo asi dvadsať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu