Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUALIZUJEME Dráma v zdravotníctve: Odborári prijali ponuku vlády na rast miezd

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) chýba aktuálne v slovenských nemocniciach 3 059 lekárov. Odborári na svojej stránke tvrdia, že ide o lekárov, ktorí sú napríklad nezamestnaní, ale aj tých, ktorí sú práceneschopní.

Poznáte vo svojom okolí lekára – hrdinu? Takého, ktorý pomáha chorým a v práci je napriek kritickej situácii? Napíšte nám váš príbeh a vaše pozitívne skúsenosti na

tipy@topky.sk

 

Odborári prijali ponuku vlády na rast miezd

18:00 Odborári prijali stredajšiu ponuku vlády na rast miezd. Ak sa s vládou dohodnú na legislatívnych zárukách, lekári by sa mali vrátiť do nemocníc. Predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár to uviedol pri príchode na rokovanie s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským.

"Na každé rokovania prichádzame s kompromisom, keďže vláda nechcela odstúpiť z poslednej ponuky, rozhodli sme sa prijať túto ponuku vlády ohľadom miezd, ale samozrejme, jedine za pevných zákonných garancií," povedal Kollár. Teraz podľa neho ostáva na vláde, či splní to, čo sľúbila, a či Národná rada SR schváli príslušné zákony. "Pre nás to bolo veľmi ťažké rozhodnutie, išli sme až na hranicu našich možností," vyhlásil Kollár. Robia to údajne preto, že im záleží na občanoch. Lekári by sa do nemocníc mohli vrátiť hneď, ako bude podpísané memorandum a schváli sa legislatíva.

Kollár sa asi po hodine vrátil a informoval, že aktuálne ich ponuku študuje predseda parlamentu a konzultuje ju s premiérkou. "Na to si sadneme kompletne celý výbor a dohodneme sa, či budú akceptovať tento materiál a samozrejme my, a až po dohode a po podpísaní sa môžeme baviť, kedy sa budú sťahovať výpovede," vyhlásil šéf odborárov. Isté teda nie je ani to, či návrh prijme vláda ale ani samotní odborári. Rokovania by sa mali obnoviť do dvoch hodín. Vláda pritom ponúkla odborárom na poslednom stretnutí výraznejší rast miezd ako v priemere o 300 eur. Ponuka od 1. januára budúceho roku zostala na úrovni 1,05 až 1,6-násobku priemernej mzdy. K 1. júlu 2012 sa mali základné mzdy zvýšiť na úroveň 1,2 až 1,9-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a k 1. januáru 2013 na úroveň 1,25 až 2,3-násobku.

 

17:18 (Žilina) V žilinskej fakultnej nemocnici robia vyčerpaní lekári len akútne stavy. Na väčšine kľúčových oddelení žilinskej fakultnej nemocnice sa o akútne stavy starajú len jeden či dvaja atestovaní lekári, ktorí sú v službe aj 48 až 72 hodín. Víkend môže byť podľa vedenia nemocnice kritický, môže totiž dôjsť k vážnemu ohrozeniu zdravia a životov. „Na niektorých kľúčových oddeleniach pribudli ochorenia lekárov. Zatiaľ sa akútne výkony robia, len upozorňujeme, že dochádza k situáciám, že na oddeleniach zostali jeden-dvaja atestovaní lekári a tí za chvíľku budú vyčerpaní a nebudú už adekvátne môcť poskytovať ani túto akútnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal primár chirurgického oddelenia a zároveň námestník nemocnice Rastislav Johanes.

 

17:12 (Trenčín) Lekári vo Fakultnej nemocnici Trenčín napokon do poobedných pohotovostných služieb nastúpili. Ohrozená tu nie je ani víkendová zdravotná starostlivosť, nemocnica má na sobotu i nedeľu pripravený rozpis. "Primári nám garantovali, že nastúpia tí lekári, ktorí sú v rozpise, tak dúfam, že tú víkendovú starostlivosť zvládneme. Všetci tvrdili, sľubovali, že nastúpia do služieb," povedala námestníčka riaditeľa Terézia Drobná. V trenčianskej nemocnici dnes do práce pre práceneschopnosť nenastúpilo 51 lekárov. Nemocnica žiadne oddelenia zatvárať neplánuje.

V obmedzenom režime dnes fungovali tie, kde chýbali lekári, teda interné, pediatria, gynekológia, chirurgia, ortopédia a röntgenológia. Nerobili tu plánované zákroky a operácie, pacientov ale neodvážali do iných nemocníc. "Skôr nám avizujú, že Žilina skolabovala, tak či nám zo Žiliny nebudú voziť pacientov. Volali nám aj z ministerstva, ale povedali sme, že my tak-tak zabezpečíme náš región s akútnou starostlivosťou, takže moc priestoru nemáme," informovala námestníčka. Ostatné oddelenia fungovali v normálnom režime.

 

Občan podal podnet na prešetrenie pre kritickú situáciu

17:09 V súvislosti so situáciou v zdravotníctve a neustále sa stupňujúcemu napätiu, ktoré ohrozuje životy pacientov, sa dnes rozhodol podať podnet na prešetrenie občan z Bratislavy. V podnete, ktorý dnes odovzdal na Okresnú prokuratúru Bratislava V. sa uvádza, že podaním výpovedí lekárov a následným nenastúpením lekárov do služby bolo pravdepodobne obmedzené právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť v zmysle čl. 40 Ústavy Slovenskej republiky a zákona o zdravotnej starostlivosti. Občan, ktorý podnet predložil na prokuratúru, žiada o posúdenie uvedených skutočností a vyvodenia dôsledkov.

16:50 (Detská FNsP Bratislava) Akútnu zdravotnú starostlivosť majú pri súčasnom počte lekárov zabezpečenú do pondelka, informoval riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan. V nemocnici dnes nenastúpilo do práce 66 lekárov. Dnes sú v bratislavskej detskej nemocnici tri oddelenia, ktoré sú schopné poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť - Klinika detskej chirurgie, Detská klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny a Oddelenie patologických novorodencov. Všetky ostatné oddelenia fungujú štandardne.

16:43 (UN Martin) Nemocnica vyhlásila na základe nariadenia krízového štábu ministerstva zdravotníctva traumatologický plán, súčasťou ktorého je zastavenie všetkých plánovaných výkonov, informovala o tom hovorkyňa UNM Katarína Kapustová. Zároveň odmietla informácie o tom, že UNM neprijíma pacientov z iných zdravotníckych zariadení.

Radičová: Už nemám viac čo ponúknuť, už môžem len poprosiť

16:14 Postoj vlády voči platovej požiadavke lekárov nie je ovplyvnený nezáujmom o dohodu s odborármi, ale ekonomickou situáciou, v ktorej sa dnes krajina nachádza, uviedla premiérka Radičová. Zdôraznila, že situácia je v súčasnosti v krajine vážna. Odmietla však informácie o tom, že lekári pri vyjednávaní spomínali aj hrozbu, ktorú predstavuje súčasná situácia pre životy detí v nemocniciach. "Ale obava a strach, aby sa niečo nestalo niektorému občanovi, tú ja prežívam 24 hodín denne," dodala.

15:37 (FNsP J. A. Reimana Prešov) Do nemocnice nenastúpilo 118 lekárov. Deň predtým ich chýbalo 101. Nemocnica mala pred uplynutím výpovednej lehoty vo svojom stave 336 lekárov. Na úrazovej chirurgii dnes ošetrili všetkých pacientov. Lekári robia každý druhý deň vkuse 32 hodín, v službe sa ich strieda šesť. Na oddelení predtým pracovalo 18 lekárov.

15:24 (Detská FNsP Banská Bystrica) Situácia je tu podobná ako vo štvrtok. Neodkladnú zdravotnú starostlivosť nemocnica poskytuje v plnom rozsahu a v obmedzenom vykonáva aj plánované operácie. Fungujú všetky kliniky a oddelenia, zatvorené sú niektoré ambulancie v poliklinike, na klinike detskej chirurgie vypomáhajú externisti na dohodu.
 

Dolný Kubín: Chirurgia a traumatológia je v kolapse!

15:20 (Dolný Kubín) Chirurgia a traumatológia je v kolapse, v nemocnici nedokážu operovať. Takmer všetci lekári z chirurgie, ortopédie a traumatológie i oddelenia ARO (OAIM) zostali doma na PN-ke. Vedenie nemocnice hľadá riešenie v spolupráci s obvodným úradom, momentálne rokujú a informácie zatiaľ neposkytujú.

14:54 (FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica) Situácia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti je podľa jej hovorkyne Ruženy Maťašeje momentálne stabilizovaná. Nechirurgické odbory poskytujú starostlivosť v štandardnom režime, chirurgické zabezpečujú len neodkladnú starostlivosť, a to najmä z dôvodu nedostatku anestéziológov.

14:02 Šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik potvrdil, že od rána rokujú expertné skupiny ministerstva a lekárskych odborov o znení zákona, ktorý by lekárom zabezpečil vyššie platy.

Ivan Uhliarik

Ivan Uhliarik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

14:24 (Ružomberok) Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – Fakultná nemocnica zabezpečuje v plnom rozsahu akútnu zdravotnú starostlivosť, uistil jej riaditeľ Igor Čombor a zároveň dôrazne poprel šíriace sa fámy, že pre 43 výpovedí lekárov ružomberská nemocnica kolabuje.
 

Žilina: Počas víkendu už môže dôjsť k vážnemu ohrozeniu zdravia a života občanov

14:15 (FNsP Žilina) Nemocnica zabezpečuje akútnu zdravotnú starostlivosť iba s vypätím síl, uviedol námestník riaditeľa Rastislav Johanes. Na niektorých oddeleniach žilinskej nemocnice pribudli podľa neho ochorenia lekárov a ak by súčasná situácia mala trvať dlhšie, nemocnica nebude môcť garantovať už ani akútnu starostlivosť.

13:57 Rakúsko síce ponúklo hospitalizáciu slovenských pacientov, vyslať svojich lekárov na Slovensko tak, ako o tom rozhodla česká vláda, však nezvažuje. Pre rakúsku tlačovú agentúru APA to dnes uviedla Sigrid Rosenbergerová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. Napriek tomu pomoc ponúklo.

13:52 Prezident nepovolil skrátené legislatívne konanie k návrhu novely zákona o vysokých školách, ktorým chcel rezort školstva uľahčiť príchod lekárov zo zahraničia.

ANS tvrdí, že nemocnice v takomto stave vydržia ešte pol roka

13:38 Asociácia nemocníc Slovenska tvrdí, že ak sa mzdy lekárom zvýšia v priemere o 300 eur bez adekvátneho navýšenia finančných zdrojov zo zdravotných poisťovní, do pol roka hrozí kolaps nemocníc. Zároveň verí v platnosť prísľubu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, že lôžkové zdravotnícke zariadenia dostanú v roku 2012 cez zdravotné poisťovne sumu asi 35 mil. euro na zvýšenie miezd lekárov.

13:34 (Dunajská Streda) Všetky oddelenia NsP pracujú v obvyklom režime. Aj dnes nastúpili do práce všetci lekári. Konštatoval to riaditeľ NsP Dunajská Streda Zoltán Horváth. NsP je pripravená prijať aj pacientov z iných nemocníc, najmä z Trnavy.

List ministrovi od jeho bývalého kolegu

Ivan Uhliarik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)


(Galanta) Do NsP sv. Lukáša do dnešného dňa previezli z trnavského regiónu jedného pacienta na neurologickom oddelení. Dnes vyšetrovali na centrálnom príjme dvoch pacientov z Trnavy taktiež s neurologickými ťažkosťami.

13:27 Tridsiatka českých vojenských lekárov môže byť na mieste svojho dočasného pôsobenia do 12 hodín po podpísaní bilaterálnej dohody. Väčšina z nich bude zrejme už od víkendu vypomáhať v Bratislave a Trnave. Náklady spojené s ich vyslaním do SR hradí slovenská strana, uvádza český iDnes.cz.

Podľa spravodajskej televízie ČT24 by na Slovensko mali odcestovať 11 chirurgovia, desiati anestéziológovia, dvaja traumatológovia, dvaja internisti, jeden urológ, ako aj röntgenológovia a psychiatri.

13:18 PRÍBEH ČITATEĽA: Som maximálne pobúrená tým, čo sa deje v našom zdravotníctve. Moja mama čaká na veľmi dôležitú život zachraňujúcu operáciu, ktorá je jediným riešením, aby mohla ďalej existovať, mala podstúpiť ešte jednu operáciu, kde sa mal zistiť rozsah poškodenia resp. funkčnosť jedného orgánu, no pre dnešnú situáciu v zdravotníctve jej doktorka povedala, že bohužiaľ musíme počkať, ako sa vyvinie situácia. Všetko by sa malo zrealizovať v Bratislave. Mám vážne obavy o život mojej mamy. Situácia je viac ako vážna. Pokúšali sme sa dnes niekoľkokrát dovolať k doktorke, no beznádejne.

13:14 (Detská FNsP Banská Bystrica) Dnes prišla časť lekárov do práce aj bez príkazu o uložení pracovnej povinnosti, tá im bola doručená dodatočne. Celkovo 21 lekárov, ktorým bola uložená pracovná povinnosť, sa do práce nedostavilo, uviedol riaditeľ nemocnice Ján Nosko.

13:11 Česká vláda k nám vysiela 30 vojenských lekárov. Rozhodnutie vlády kritizuje podpredsedníčka parlamentu Alena Gajdůšková (ČSSD). Varuje, že senát môže takéto rozhodnutie zrušiť.

13:10 (Rooseveltová FNsP Banská Bystrica) V súvislosti s núdzovým stavom hrozí štyrom lekárom trestné stíhanie, pretože si odmietli prevziať príkazy na vykonanie pracovnej činnosti.
 

Nie všade môžu lekárom prikázať pracovať

13:07 Tých lekárov, ktorí bývajú v obvodoch, kde nebol vyhlásený núdzový stav, sa pracovná povinnosť netýka. Potvrdil to vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia obvodného úradu a zároveň podpredseda bezpečnostnej rady pre obvod Banská Bystrica Peter Baroš.

13:03 Oficiálne rokovania medzi lekármi a vládou mali nahradiť utajené. Podľa informácií TASR dnes prakticky počas celého dňa prebiehajú rozhovory medzi zástupcami lekárov a kompetentnými, a to na viacerých úrovniach. Kto sa na ich zúčastnil, zatiaľ nie je známe.

V Liptovskom Mikuláši sa situácia komplikuje - 11 zo 16 lekárov neprišli

12:54 (Liptovský Mikuláš) V nemocnici sa dnes výrazne skomplikovalo poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti. Do práce zo zdravotných dôvodov nenastúpilo až 11 zo 16 lekárov, ktorí by mali po uplynutí výpovednej lehoty pracovať na základe doručených príkazov. Ohrozená je najmä činnosť chirurgie a traumatológie. Od 15:00 bude pomáhať popradská nemocnica.

12:30 (UNB Bratislava) Najväčšej slovenskej nemocnici dnes na pracoviskách chýba 358 lekárov z celkového počtu 1400. Problémová je najmä chirurgia, traumatológia a ortopédia. Urológia sa rieši v rámci vnútorných kapacít presmerovávaním z Kramárov do iných nemocníc UNB, povedala hovorkyňa Danica Lehocká.

11:55 Generálna prokuratúra má na stole už päť trestných oznámení, potvrdila jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Tri z nich sú nasmerované proti predsedovi LOZ Mariánovi Kollárovi a dve na neznámeho páchateľa.

Príbeh čitateľa

 

Rodičia 11-mesačného chlapca z Malaciek okúsili tvrdosť súčasného stavu v zdravotníctve. Po peripetiách s poisťovňou ich malému synovi stanovili termín 30. novembra 2011, kedy mu mali odstrániť hrčku nad okom. Operáciu im však lekárka náhle zrušila a všetky predoperačné vyšetrenia tak bude bábätko musieť absolvovať znova!

Koncom júla sa chlapčekovi objavila hrčka nad okom, čo rodičia riešili návštevou Očnej konziliárnej ambulancie v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave. Hneď od začiatku sa však objavili problémy. Lekárka, ktorá ich prijala, totiž chlapca odmietla vyšetriť, „lebo vraj máme zlú poisťovňu. Nakoniec sa na neho aspoň pozrela a povedala že to musí ísť na CT a potom mu to vyberú rovno von a že si musíme počkať, až nám to schváli poisťovňa,“ vysvetľuje čitateľ.

Rodičia ponúkli lekárke možnosť, že si celý zákrok zaplatia sami priamo na mieste. To odmietla so slovami, že sa to nedá a budú si musieť počkať, ako sa vyjadrí poisťovňa. Tá im zákrok naplánovala na 30. novembra 2011. Chlapček teda absolvoval všetky predoperačné vyšetrenia, ktoré nesmú byť staršie ako sedem dní.

Tri dni pred operáciou im zavolali z nemocnice, že sa zákrok ruší kvôli situácii v zdravotníctve. Na druhý deň sa však s nemocnicou, ktorá ich opäť kontaktovala, dohodli, že zákrok napokon prebehne v pôvodnom termíne. „Ráno sme prišli do Bratislavy z Myjavy, čo nie je len tak na skok. Po príchode na príjem na nás hneď vyštartovala sestrička, ′čo aký príjem nikoho na plánované zákroky neprijímame′, ale aj tak nás nakoniec poslala na ambulanciu,“ povedal čitateľ.

Lekárka, ktorá ich prijala, však mala pre rodičov 11-mesačného chlapca zlú správu. Zákrok sa ruší a informovať sa majú neskôr. „Čiže pre mňa to sú iba ďalšie zbytočné náklady na cestu a vypäté nervy, ale pre to 11-mesačné dieťa to je zase ďalšie čakanie a ďalšie stresové vyšetrenia pred zákrokom, ktorý bude ktovie kedy,“ dodal.


12:31 Česká vláda odobrila vyslanie 30 vojenských lekárov na Slovensko. Bude medzi nimi 11 chirurgov či 10 anestéziológov. Hoci česká armáda disponuje niekoľkými stovkami lekárov, viac ako tri desiatky ich vyslať nemôže, aby neohrozila krajinu v prípade vzniku mimoriadnej situácie. "Je to v súčasnosti maximum, ktoré môžeme uvoľniť," uviedol hovorca ministerstva obrany Jan Pejšek.

12:27 (Banská Bystrica) V súvislosti s núdzovým stavom v banskobystrickej Rooseveltovej fakultnej nemocnici s poliklinikou hrozí štyrom lekárom trestné stíhanie, pretože si odmietli prevziať príkazy na vykonanie pracovnej činnosti. Uviedol to vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia obvodného úradu a zároveň podpredseda bezpečnostnej rady pre obvod Banská Bystrica Peter Baroš. "Nahlásili sme ich zamestnávateľovi, ktorý môže podať podnet na trestné stíhanie," povedal Baroš.

12:14 (Bratislava) V Univerzitnej nemocnici v Bratislave dnes neprišlo do práce 358 lekárov, vo štvrtok na oddeleniach chýbalo 348 lekárov. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Danica Lehocká, situácia vyzerá podobne ako v uplynulých dňoch, to znamená, že je síce vážna, ale v spolupráci s krajským operačným strediskom akútnu zdravotnú starostlivosť zabezpečujú. Rizikovými však naďalej v nemocnici ostávajú oddelenia chirurgie, traumatológie a ortopédie. Urológiu v nemocnici na Kramároch riešia vo vlastnej réžii tak, že pacientov presmerúvajú do nemocnice v Ružinove a na Antolskej.

12:09 (Liptovský Mikuláš) V liptovskomikulášskej nemocnici sa výrazne skomplikovalo poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti. Do práce zo zdravotných dôvodov nenastúpilo až 11 zo 16 lekárov, ktorí by mali po uplynutí výpovednej lehoty pracovať na základe doručených príkazov. "Relatívne stabilizovaná situácia v našej nemocnici sa tak oproti včerajšku významne zhoršila. Pred blížiacim sa víkendom je ohrozená najmä činnosť chirurgie a traumatológie. Ostatné oddelenia zabezpečujú základnú starostlivosť v plnom rozsahu," informoval riaditeľ Štefan Köhler.

12:06 Tých lekárov, ktorí bývajú v obvodoch, kde nebol vyhlásený núdzový stav, sa pracovná povinnosť netýka. Potvrdil to vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia obvodného úradu Peter Baroš. Ak niektorí z nich žijú napríklad v obvode Žilina, kde je tiež núdzový stav, mal by im podľa Baroša po žiadosti riaditeľa nemocnice príkaz doručiť tamojší obvodný úrad. Ale na tých, ktorí majú trvalé bydlisko napríklad v obvode Zvolen, kde núdzový stav vyhlásený nie je, sa pracovná povinnosť nevzťahuje.

11:53 (Košice) V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach dnes do práce nenastúpilo 27 lekárov. Potvrdil  to námestník riaditeľa DFN Igor Jenčo. Zdôraznil však, že u dvanástich z nich zatiaľ nemajú žiadnu informáciu o tom, prečo nie sú v práci. „U zvyšných pätnástich sú rôzne dôvody, od práceneschopnosti, ošetrovania člena rodiny, či len zaslania SMS, že nie sú schopní nastúpiť,“ povedal Jenčo. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura je situácia stabilizovaná, podľa slov hovorkyne Jaroslavy Oravcovej je nemocnica v štandardnom režime. Na PN je asi desať lekárov, čo je bežný stav.

11:49 (Dolný Kubín) Najhoršia situácia je dnes v nemocnici v Dolnom Kubíne. Nie je totiž schopná zabezpečiť ani akútnu zdravotnú starostlivosť. Do práce nastúpil iba 1 chirurg, 1 traumatológ a 1 ortopéd. Pacientov prevážajú do  Ružomberku a Martina.

11:45 Česká vláda na svojom mimoriadnom piatkovom rokovaní odobrila vyslanie 30 vojenských lekárov na Slovensko. Medzi vyslanými lekármi bude 11 chirurgov či 10 anestéziológov. Hoci česká armáda disponuje niekoľkými stovkami lekárov, viac ako tri desiatky ich vyslať nemôže, aby neohrozila krajinu v prípade vzniku mimoriadnej situácie. "Je to v súčasnosti maximum, ktoré môžeme uvoľniť," uviedol hovorca ministerstva obrany Jan Pejšek. Väčšina z českých lekárov má vypomáhať v Bratislave a Trnave.

11:44 (Prešov) Fakultná nemocnica s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove bude o dnešnom stave s počtom lekárov v službe informovať okolo obeda. Podľa informácií od členov Lekárskeho odborového združenia by dnes do služby nemal nastúpiť ešte väčší počet lekárov ako vo štvrtok, keď chýbalo v prešovskej nemocnici 101 lekárov. Na ortopédii dnes chýba z rôznych dôvodov šesť lekárov, pričom len dvaja z nich podali výpovede. Ostatní, ktorí neprišli do práce, si zobrali dovolenku, majú PN alebo čerpajú z rôznych dôvodov platené voľno.

11:37 V súvislosti so štrajkom lekárov na Slovensku sa na pomoc v akútnych prípadoch pripravujú aj zdravotnícke úrady v Dolnom Rakúsku. Centrála záchrannej služby v tejto spolkovej krajine je už pripravená, rovnako ako aj nemocnice. Na prijatie a ošetrenie akútnych pacientov zo Slovenska sa prichystali predovšetkým nemocnice blízko hraníc, napríklad v Hainburgu či Mistelbachu. Dosiaľ však nezaznamenali "ešte žiaden prípad", informovala dnes tlačová agentúra APA.

11:33 O mzdách sestier bude parlament rokovať až po schválení rozpočtu. Zhodli sa na tom poslanci pred začiatkom piatkového rokovania na žiadosť predsedu parlamentu Pavla Hrušovského. Ten zákonodarcov o presunutie bodu, ktorý sa mal prerokovať už dnes, požiadal v súvislosti s aktuálnou situáciou v zdravotníctve, aby sa mohli do zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek prípadne doplniť ďalšie legislatívne úpravy týkajúce sa lekárov.

10:57 Lekárom pritom posielajú heslá ako "nemocnice na Slovensku kolabujú", či "pandémia lekárov skolí chúťky finančných skupín". Podľa odborárov sa pokračuje v rokovaniach. "Vieme, o čo ide, ide o čas, teraz naozaj treba len vydržať!" odkazujú svojim prívržencom.

Zároveň dodávajú, že od začiatku boli ignorovaní a verejná mienka bola masírovaná proti nim. "Vláda stavila všetko na to, že nás to položí, že to vzdáme. Aj teraz vsádzajú iba na to, že podľahneme tlaku a nastúpime. Už sme videli možné aj nemožné spôsoby prejavov mocenskej sily, formy uplácania v priamom prenose. Ani to nás však neodradilo a neodradí. Obidve strany vieme, že toto je len dočasný stav, ale oni čakajú, že my budeme tí, ktorých to zlomí. Ukážme im, že sa mýlia!" píše sa na stránke odborárov.

10:43 (Trnava) Bezpečnostnej rade obvodu Trnava sa podarilo doručiť príkazy na prácu len trom lekárom z tých, ktorí si ich neprevzali na svojom bývalom pracovisku vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Členovia rady sa vo štvrtok pokúsili doručiť deväť príkazov. Jeden lekár odmietol dokument prevziať, ďalší piati pravdepodobne neboli doručené. "O doručenie sme sa v prípade každého z týchto lekárov s trvalým pobytom v našom obvode pokúsili dvakrát. Po prvom pokuse o doručenie sme im nechali oznámenie, po druhom neúspešnom pokuse výzvu, aby si zásielku prišli prevziať do troch dní na obvodný úrad,“ vysvetlil postup predseda bezpečnostnej rady Jozef Klokner.

10:27 (Bratislava) V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) v piatok nenastúpilo do práce 149 lekárov, čo je o 110 viac ako vo štvrtok. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická, v súčasnosti sú v DFNsP už tri oddelenia, ktoré sú schopné poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť - Klinika detskej chirurgie, Detská klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny a Oddelenie patologických novorodencov.

10:21 - (Trnava) Fakultná nemocnica v Trnave v piatok zatvára neurologické oddelenie, ktoré zostalo bez lekárov. Podľa riaditeľa Gabriela Paveleka tu zostal pracovať len primár a dvaja lekári, obaja však v priebehu štvrtka ochoreli. Výpoveď tu podalo všetkých desať lekárov. "Nie je možné prevádzkovať oddelenie s jedným lekárom, ktorý bol navyše už 48 hodín v službe. Pacientov prevážame do Galanty, ktorá sa k nám zachovala veľmi ústretovo. Pomoc ponúkli aj nemocnice v Dunajskej Strede a Skalici,“ povedal Pavelek.

09:57 - (Trenčín) Počet lekárov, ktorí pre práceneschopnosť neprišli v piatok do práce vo Fakultnej nemocnici Trenčín, vzrástol. Kým vo štvrtok ich bolo 21, dnes ich je o 30 viac, teda 51. "Zvýšil sa počet na internom, aj na pediatrii, na gynekológii. Pribudli chirurgovia, ortopédi a röntgenológovia. Sú oddelenia, ktoré idú relatívne normálnym režimom, ale väčšina tých hlavných oddelení ide na akútny režim," uviedla pre námestníčka riaditeľa Terézia Drobná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu