Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarskí lekári kopírujú slovenských: Zarábajú menej ako pouličný zametač!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Maďarskí lekári vyhrážajú po vzore českých a slovenských doktorov výpoveďami, ak nebudú do konca roka splnené ich platové požiadavky. Informuje o tom server denníka Népszava.

"Rovnako v Maďarsku môže vzniknúť krízová situácia podobná tej na Slovensku," odkázal tento týždeň šéf odborového združenia maďarských nemocničných lekárov Magor Papp. "Na splnenie našich požiadaviek zostáva mesiac," upozornil Papp.

Lekári už výpovede spísali a uložili do depozitu v advokátskej kancelárii. Ak vláda nesplní ich požiadavky, podajú ich tak, aby výpovedná lehota skončila v marci 2012. "Našim cieľom je dospieť k dohode v priebehu decembra, aby sa nemuselo aktivovať zhruba 2500 výpovedí, ktoré sa nám doteraz podarilo zhromaždiť," povedal Papp. Podľa neho by z nemocníc mohli na začiatku budúceho roka odísť až tritisíc lekárov.

Maďarskí lekári priznávajú, že ich k tomuto konaniu inšpirovali kolegovia z Českej republiky a predovšetkým zo Slovenska.

"Česi si vybojovali také mzdové a pracovné podmienky, ktoré výrazne znížili odchod lekárov do zahraničia a stabilizovali zdravotnícky rezort," poznamenal šéf maďarských odborárov. Podľa Pappa z existenčných dôvodov ročne z Maďarska odchádza za prácou do cudziny až tisícka lekárov z celkového počtu 28 tisíc. "Nebojujeme o luxusné autá, ale o prežitie," vyhlásil.

"Musíme stanoviť hranicu, od ktorej už lekár nemôže zarábať menej. Od prvého januára 2012 bude už neprípustné, aby doktori v Maďarsku zarobili menej ako pouličný zametač či predavač hranolčekov v bufete," tvrdí Papp.

Kabinet Viktora Orbána s rozhorčeným lekármi dlho odmietal rokovať. Teraz sa však o záležitosť začal zaujímať šéf poslaneckého klubu vládneho Fideszu János Lázár, ktorý sa už stretol s Pappom.

"Ak by sa všetkým lekárom v prvej fáze zvýšila mzda o 323 eur a dostali by zákonné záruky, že to bude pokračovať, potom som presvedčený, že veľkú väčšinu mladých aj skúsených lekárov by sa podarilo udržať doma," povedal odborár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu