Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Útoky na Fica a Dzurindu: Atmosféra je vypätá, môže sa to opakovať, tvrdí sociológ

Martin Slosiarik
Martin Slosiarik

BRATISLAVA – Predvolebná kampaň vrcholí a snaha politikov zaujať ľudí, zdá sa, nepozná hraníc. Tentoraz sa však šéfovi Smeru Robertovi Ficovi a jeho najväčšiemu konkurentovi z radov pravicových strán Mikulášovi Dzurindovi pokus zapôsobiť na potenciálnych voličov veľmi nevydaril. Sociológ Martin Slosiarik to považuje za odraz súčasnej vypätej politickej atmosféry.

Po tom, čo šéfa SDKÚ v krátkom čase za sebou vypískali najprv vo Ficových rodných Topoľčanoch a krátko nato aj na hokejovom štadióne v Poprade, si nepríjemnú skúsenosť so svojimi odporcami prežil aj predseda Smeru. Fanúšikovia trenčianskeho hokejového klubu, z ktorého niektorí hráči si to pred pár dňami rozdali na ľade práve s členmi Smeru, pripravili pre Fica prekvapenie v podobe nelichotivého plagátu s nápisom „Fiko je cocot“.

„Ľudia sú do veľkej miery rozčarovaní zo správania sa politikov aj na jednej, aj na druhej strane politického spektra. Ono je to dosť výrazne dané vecami okolo Gorily a tým, že sa to neustále prepiera v médiách a o čom sa vedie väčšina súčasných diskusií,“ vysvetlil nespokojné konanie odporcov politikov Slosiarik. Myslí si, že je prirodzené, že ľudia sú na týchto politikov nahnevaní. „A potom, keď politik príde do prostredia, kde práve nemá na ružiach ustlané, tak v takomto prípade môže čakať takéto dosť výrazne negatívne reakcie,“ tvrdí sociológ.

So stupňovaním týchto reakcií nepočíta, záleží však podľa neho na samotnom politikovi, či poskytne priestor, aby sa ľudia takto realizovali. „Na to musí byť atmosféra vypätá a mám pocit, že tá atmosféra je momentálne dosť vypätá. Keby ten politik opäť prišiel do takéhoto prostredia, tak sa nedá nepredpokladať, že môže časť ľudí reagovať aj takýmto spôsobom,“ vysvetľuje Slosiarik.

Či politikom pomôže spôsobom kampane, akú si zvolili lídri SDKÚ a Smeru, sociológ jasne určiť nevie. „Je to dosť veľká lotéria. Politik by ale mal prichádzať do prostredia, ktoré je naklonené tomu stredopravému voličstvu a nie do prostredia opačného,“ povedal na margo Mikuláša Dzurindu, ktorý pred viac ako týždňom prišiel do bašty Smeru zbierať podpisy v petícii za vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. V okrese Topoľčany pritom Smer získal vo voľbách 2010 viac ako 54 % voličských hlasov. „Ale aj tak sa to nedá celkom jednoznačne vylúčiť. Vždy môžu prísť skupiny ľudí, ktoré chcú dať najavo svoj nesúhlas s politickým smerovaním či konkrétnym politikom,“ uzavrel Slosiarik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu