Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chcete sa nabaliť na politike? Stavte si s Topkami na výsledok volieb!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - To, že na politike sa dá zarobiť, je na Slovensku už dlhé roky verejným tajomstvom. Ide to však aj inak, ako prijímaním úplatkov, či "provízií." Stávkové kancelárie už niekoľko rokov umožňujú tipovať výsledok volieb. Na čo všetko si môžete staviť, koľko eur môžete vyhrať a aká je šanca, že sa vám to podarí?

Na víťazstve Smeru asi nezbohatnete

Hoci mnohí sa nazdávajú, že majú politiku v malíčku, uhádnuť výsledky volieb môže byť tvrdý oriešok. Zopár veci je však takmer istých. Napríklad víťazstvo Smeru, ktorého preferencie sa dlhodobo pohybujú na úrovni 40 percent, je vnímané ako samozrejmá vec.

Vedia to však aj v stávkových kanceláriách. V jednej z nich je napríklad kurz na víťazstvo strany Roberta Fica 1,01, čo znamená, že pri stávke 100 eur by ste dostali naspäť jedno euro. Veru, žiadna "zlatá baňa".

Odhaliť trendy a skrytých voličov

Uhádnuť druhého v poradí je o niečo ťažšie. Lídrom pravice bola dlhodobo SDKÚ. Tá je však v posledných mesiacoch pod silnou kritikou verejnosti a z približne 15-tich percent klesla minulý týždeň na historické minimum, 4,3 percenta.

Odborníci sa však nazdávajú, že tak ako niekoľkokrát v minulosti, strana Mikuláša Dzurindu napokon dosiahne lepší výsledok, aký jej predikujú prieskumy. Ak by ste boli mimoriadnymi optimistami a verili, že po 10 marci, kedy sa konajú voľby, dosiahne opäť druhý najlepší výsledok, môžete rátať s dobrým kurzom. Ten sa neustále mení a zohľadňuje aktuálne udalosti, v dobe písania článku však bol 3,5. Za 100 eur by ste získali 350.

Netreba sa ale pohybovať len vo sférach normálnej pravdepodobnosti. Nami vybraná stávková kancelária napríklad ponúka aj možnosť staviť si na volebný triumf HZDS. Návrat Vladimíra Mečiara k moci by odvážlivcovi vyniesol 9999-násobok jeho vkladu.

Kombinácie a tutovky

Stávkové kancelárie ponúkajú aj iné možnosti tipov, ktoré sa dajú rôzne kombinovať. Je to napríklad účast voličov, počet strán v parlamente, či ich výsledné poradie. Staviť sa dá aj na to, ktorá strana sa dostane do parlamentu a koľko ich napokon bude.

Ľudia, ktorí stávkujú, poznajú okrem rizikových tipov aj "tutovky," ktoré síce navonok nevyzrajú vábne, ale v kombinácii môžu vyniesť peknú sumičku.

Slosiarik radí: Nízka účasť, bratislavský triumf Smeru

Spýtali sme sa sociológa a analytika agentúry Focus Martina Slosiarika, aké sú jeho osobné tutovky. V súčasnej situácii je podľa neho veľmi pravdepodobné, že účasť vo voľbách neprekročí 50 percent. Kurz sa v tomto prípade pohybuje okolo peknej hodnoty 2,0.

Pozdáva sa mu aj možnosť staviť si na súboj SDKÚ a Smeru v Bratislavskom kraji. Dzurindovcom v ich bašte veští prehru. "Vyhrá Smer. Už výsledok posledných volieb v roku 2010 bol relatívne tesný. Myslím, že už sa to preklopí," uviedol pre Topky. Kurz? 1,3.

Ak by tipoval na výsledky volieb, poškuľoval by aj po kolónkach, kde sa porovnáva zisk dvoch strán. "SaS napríklad získa viac ako 99%," myslí si. Kurz je v tomto prípade 1,28.

Opatrný by bol pri tipovaní toho, kto sa dostane do parlamentu. Strany rozdelil na tri skupiny. "Smer, KDH a Most sa dostanú naisto. Veľká pravdepodobnosť je pri SaS a SDKÚ a možno prejdú OĽaNO, SNS a 99%. Skôr však len Obyčajní ludia, u zvyšných dvoch sa nazdávam, že sa do parlamentu nedostanú," dodal.

Príklad tiketu, ktorý by ste mohli zostaviť podľa tipov M. Slosiarika:

1. Účasť pod 50% Kurz 2,00
2. Výhra Smeru v BA kraji Kurz 1,30
3. SaS má viac ako 99% Kurz 1,28
4. SNS mimo parlamentu Kurz 1,69
  Vklad: 5 eur Výhra: 28,95 eur

 

Mesežnikov vidí parlament bez národniarov aj 99%

Politológ Grigorij Mesežnikov je presvedčený, že SDKÚ sa do parlamentu dostane (kurz 1,11). Spolu s SaS má totiž údajne najviac nerozhodnutých voličov a môže ešte "nabrať druhý dych." Verí aj v úspech Obyčajných ľudí (kurz 1,35), pretože podľa neho majú už presvedčených voličov.

Skeptický je pri národniaroch. "SNS v tejto kampani nenahráva nič, nikto totiž nevytiahol maďarskú kartu. Ich kampaň je veľmi tichá a je veľmi pravdepodobné, že po minulých voľbách, v ktorých prešli len tesne, tentokrát skončia pod hranicou 5%." Na vypadnutie SNS z parlamentu je momentálne slušný kurz 1,69.

Mesežnikov si nepredpokladá ani to, že sa do parlamentu dostane 99%. "Nemá reálnych voličov. Sú to väčšinou ľudia, ktorí su nespokojní, ale otázne je, či pôjdu aj k urnám. Skôr si myslím, že nie." Neúspech 99% ohodnotila naša stávková kancelária kurzom 1,48.

Príklad "opatrného" tiketu podľa Mesežnikova:

1.  OĽaNo má viac ako 99% Kurz 1,30
2. SNS mimo parlamentu Kurz 1,69
  Vklad: 50 eur Výhra: 109,85 eur

 


 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu