Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pravica má pracovať na alternatíve k vláde jednej strany, tvrdí Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Strany napravo od stredu by sa nemali navzájom vylučovať. Tento názor dnes na tlačovej besede v Košiciach prezentoval predseda strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Reagoval tak na novinársku otázku, či predseda SaS Richard Sulík žiadal o stretnutie pravicových strán ešte pred voľbami, pričom by na stretnutí nemali byť prítomní Dzurinda a Ivan Mikloš.

„Mali by sme všetci zodpovedne pracovať na alternatíve voči vláde jednej strany. Ak to myslíme vážne, ak chcú stredo-pravé politické strany takúto alternatívu poskytnúť, mali by sme hľadať cestu k sebe a nie sa nejako vylučovať,“ povedal Dzurinda. Doložil, že prijme akékoľvek zmysluplné pozvanie, ktoré by mohlo viesť k prehĺbeniu takejto spolupráce "povedzme štyroch politických strán."

Dzurinda uviedol, že zatiaľ nevie o návrhu predsedu KDH Jána Figeľa a nedostal pozvánku na stretnutie, ktorého hlavnou témou by bol pán Čentéš a jeho nevymenovanie za generálneho prokurátora. „Samozrejme by som na takéto stretnutie išiel a ak by pozvánka prišla, vedel by som veľmi pružne prispôsobiť svoj program“. Doložil, že privítali a podporia iniciatívu poslancov KDH v súvislosti s nevymenovaním Čentéša za generálneho prokurátora pripraviť a podať podanie na Ústavný súd SR.

Predseda SaS Richard Sulík žiadal predsedu KDH Jána Figeľa, aby zvolal stretnutie pravicových strán, ale bez SDKÚ-DS. Podľa informácií to Figeľ odmietol. Následne Sulík Figeľa žiadal, aby sa teda stretli štyri pravicové strany, ale bez Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. „Zaujímal nás postoj KDH a Mosta-Híd k povolebnej spolupráci so Smerom-SD. Na jednej strane totiž hovoria o potrebe stredo-pravej koalície, ale na strane druhej doteraz jednoznačne nevylúčili koalíciu so Smerom,“ povedala v tejto súvislosti hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová. Figeľ podľa informácií plánuje zvolať štyroch predsedov pravicových strán. Dôvodom má byť spoločná podpora poslancov bývalej koalície pre podanie na ústavný súd pre nevymenovanie Jozefa Čentéša prezidentom SR Ivanom Gašparovičom za generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu