Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SDKÚ podľa analytika hrozí veľké nebezpečenstvo, Dzurinda by mal odísť

Dzurinda nie je momentálne priveľmi obľúbený
Dzurinda nie je momentálne priveľmi obľúbený

BRATISLAVA - Výsledok prieskumu MVK, ktorý nameral SDKÚ katastrofálnych 4,3 percenta preferencií, svedčí o tom, že strana je momentálne vážne ohrozená a skutočne je na hrane zvoliteľnosti. Myslí si to analytik Ján Baránek, ktorý sa nazdáva, že strane by pomohlo odstúpenie lídra Mikuláša Dzurindu.

"Pomohlo by im to, a to do tej miery, že by to bol signál voličom," myslí si Baránek. Podľa neho totiž viacerí voliči, ktorí sa dnes už nehlásia k SDKÚ, ešte nie sú napevno rozhodnutí a tento signál by im pri rozhodovaní mohol pomôcť. "Existuje skupina voličov, ktorá možno čaká na takýto signál a potom bude opäť SDKÚ voliť. Čakajú na signál toho, že tá strana má sebareflexiu a pud sebazáchovy," vysvetlil Baránek.

Politológ Miroslav Řádek si nemyslí, že SDKÚ vypadne z parlamentu. Prieskum síce podľa neho zachytáva neustály pokles preferencií strany, no realita bude iná. "Myslím si, že preferencie SDKÚ budú vyššie a nakoniec strana bude parlamentnou stranou," povedal. Řádek si na rozdiel od Baránka nemyslí, že SDKÚ by pomohlo odstúpenie Mikuláša Dzurindu. "Sú tri týždne pred voľbami a na zmenu je objektívne neskoro. Mohol by to byť síce signál, ale neviem, či by to podnietilo voličov voliť SDKÚ-DS," poznamenal.

Podľa dnešného prieskumu agentúry MVK by sa súčasná najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS nedostala do parlamentu. Svoj hlas by jej dalo len 4,3 percenta voličov. Mimo NR SR by ostala aj SNS, za ktorú by hlasovalo 3,6 percenta voličov. Najsilnejšou stranou ostáva podľa prieskumu Smer-SD, ktorý by volilo 40,6 percenta oslovených.

Nasleduje KDH (12,7 percenta), OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (sedem percent), SaS (6,1 percenta) a ako posledná by brány parlamentu prekročila strana Most-Híd (5,9 percenta).

Ak by voľby dopadli presne v súlade s preferenciami zistenými v tomto prieskume, strana Smer-SD by získala 84 mandátov a mohla by vládnuť sama. KDH by malo 26 kresiel, hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti by v parlamente zastupovalo 15 poslancov, voličov strany SaS by reprezentovalo 13 zákonodarcov a strana Most-Híd by v Národnej rade disponovala 12 hlasmi.

Mimo zákonodarného zboru by okrem SDKÚ-DS a SNS ostali aj SMK (4,7 percenta) a 99 percent - občiansky hlas (3,4 percenta). Zvyšných 17 politických strán, ktoré kandidujú v predčasných voľbách, by si rozdelilo 11,7 percenta voličských hlasov, pričom žiadna z nich by neprekročila dvojpercentné kvórum.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum v dňoch 7. až 12. februára na vzorke 1128 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu