Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dzurinda: Obchodní radcovia sú v súčasnosti pod drobnohľadom

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Najvýraznejšou systémovou zmenou v rezorte diplomacie bola integrácia ekonomických radcov z ministerstva hospodárstva. Zatvorilo sa 15 obchodných zastúpení v štátoch Európskej únie a otvorilo 12 v nových krajinách.

"Doposiaľ sme tam mali dve ambasády a obchodní radcovia boli tak ďaleko od svojich šéfov, že výsledky boli mizerné," konštatoval v rozhovore minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).
      
Výberový proces na obsadenie pozícií ekonomických diplomatov z externého prostredia na zastupiteľských úradoch SR v zahraničí sa už úspešne ukončil a všetky miesta sú obsadené.
      
"Ekonomizácia diplomatickej služby je javom, ktorý priniesla doba a je prítomný vo všetkých krajinách. Tieto zmeny boli potrebné. Bude ich treba citlivo vyhodnocovať a keď bude treba, aj korigovať," podotkol s tým, že ekonomickí diplomati sú teraz integrálnou súčasťou zastupiteľských úradov, a tým pádom sú pod drobnohľadom.
      
Okrem novej štruktúry misií MZV pripravilo aj komplexný systém hodnotenia nielen obchodných radcov, ale aj veľvyslancov. Prvýkrát sa tak stane už na budúci mesiac. "Budeme vyžadovať výsledky. Pochopiteľne sme si vedomí špecifík, že žiadne krajiny nie sú rovnako vďačné na slovenský export alebo na angažovanie sa o slovenské investície, ale máme dosť erudovanosti aj odborníkov, aby sme vedeli tieto odlišnosti posúdiť," deklaroval Dzurinda.
      
Ekonomickí diplomati po novom pôsobia napríklad v Južnej Amerike, ale aj v Ázii či centrálnej Afrike. "Je tam obrovský potenciál na umiestnenie mnohých našich výrobkov a v oblasti Perzského zálivu je zase veľa peňazí," priblížil. Keďže na zastupiteľských úradoch SR v Aténach, Haagu, Viedni, Sofii, Padove, Berlíne, Varšave, Ľubľane, Bruseli, Paríži, Dubline, Prahe, Londýne, Budapešti a v Bukurešti už nie sú osobitné obchodno-ekonomické oddelenia, tieto úlohy bude plniť súčasný diplomatický personál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu