Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Fico: Slovensko potrebuje širokú koalíciu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Smeru-SD Robert Fico považuje za alibizmus vyjadrenia predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára, ktorý presadzuje jednotný povolebný postup pravicových strán.

„To je alibizmus, pretože buď sa cítim byť ako stabilná politická strana s pevnými zásadami a môžeme ísť do vlády aj so silnejším partnerom, alebo sa toho bojím a nejdem do takýchto skúšok. Načo by nám bol Národný front? Veď keď si zoberieme pravdepodobné výsledky týchto strán, tak to by bolo také číslo poslancov, že stráca potom zmysel súboj politických subjektov v parlamente a vôbec pluralita ako taká. Národný front sme tu už mali. Nevidím žiadny dôvod na budovanie takejto koalície,“ vyhlásil Fico v reakcii na Bugárove slová, že SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd si musia podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára uvedomiť, že koaličné spojenie jednej z týchto strán so Smerom-SD po marcových parlamentných voľbách, by znamenalo zničenie tejto politickej strany.

Fico nepovažuje za dobré, aby nová vláda po voľbách disponovala ústavnou väčšinou. „Ústavná väčšina je predovšetkým veľmi nebezpečná. Ústavná väčšina je nebezpečná preto, lebo ak sa dohodnete vo vnútri vládnej koalície, tak potom len ignorujete zostávajúcu časť politického spektra,“ vyhlásil Fico. Zároveň upozornil, že aj posledné mesiace parlament prijímal ústavné zákony, ako napríklad o skrátení volebného obdobia, novelizáciu ústavy o právomociach prezidenta pokiaľ je vláda odvolaná, či ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. „Takto sa majú robiť ústavné zákony. Takéto ústavné zákony sú aj stabilné a vydržia dlhé obdobie. Osobne vám musím povedať, že sa bojím predstavy, že by vládna koalícia disponovala ústavnou väčšinou. Máte potom sklony riešiť ústavné veci bez konzultácie s menšinou a to je veľmi nebezpečné. Orbán (maďarský premiér Viktor Orbán) je toho veľmi dobrým príkladom,“ konštatoval Fico.

Každá politická strana bude uvažovať podľa Fica po voľbách, ako môže zabezpečiť vo vládnej koalícii presadenie čo najväčšej časti vlastných predstáv o riadení štátu. „My napríklad hovoríme veľmi výrazne o solidarite bohatých a silných. Máme úplne odlišný názor na novelizáciu Zákonníka práce. To, že dnes je jedna z najvyšších mier nezamestnanosti, potvrdzuje, že výroky ministra sociálnych vecí Jozefa Mihála o tom, ako novelizácia Zákonníka práce zvýši zamestnanosť, boli len fikciou,“ uviedol. Smer-SD považuje za zásadné priority Zákonník práce, proeurópsku orientáciu Slovenska a orientáciu Slovenska na euro. V tomto Smer nikdy nepoľaví. „Z toho potom vyplýva, že dáme si na stôl tieto argumenty, tieto priority, ktoré sú pre mňa podstatné, naozaj podstatné, a potom na princípe týchto priorít budeme rokovať s ostatnými politickými stranami. Vláda vznikne tak, že sa dohodnú dve strany, ktoré sa dokážu najviac uspokojiť z hľadiska svojich predstáv o riadení štátu,“ uviedol líder Smeru.

SaS sľubovala pred voľbami marihuanu, právne kroky vo vzťahu k homosexuálnym párom, nižšie dane, o koľko budú mať ľudia viac peňazí. „Nastúpili do širokej vládnej koalície a široká vládna koalícia im nedovolila nič. Lepšie povedané SaS nebola schopná si presadiť čokoľvek zo svojho vlastného programu. A to ju úplne deklasuje. Toto si nemôže skúsená strana dovoliť,“ vyhlásil Fico. Podľa neho hodnoty budú rozhodujúce, ktorá z tých strán, ktoré budú v parlamente, by mohla byť zaujímavým partnerom pre Smer, alebo opačne, pre koho môže byť Smer zaujímavým partnerom, keď si oni postavia na stôl svoje priority.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu