Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Csáky: Chceme s Mostom bojovať za záujmy maďarskej komunity

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Neparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) chce vytvoriť predvolebnú koalíciu so stranou Most-Híd so spoločným programom Spoločne za záujmy maďarskej komunity, spoločne za záujmy južného Slovenska.

"Očakávame ich odpoveď, či sú pripravení na takúto formu spolupráce. Presne sme špecifikovali dve priority, ktorými sú záujmy maďarskej komunity a záujmy južného regiónu," povedal dnes bývalý predseda SMK a dnes člen predsedníctva strany Pál Csáky. Podľa neho všetko, čo hovorilo SMK na adresu Mosta-Híd, sa ukázalo ako pravdivé.

"To, že ľudia vlani volili na základe rôznych impulzov tak, ako volili, je to ich právo. To neznamená, že cesta, ktorú navrhla strana Most-Híd je pravdivá. My sme za spoluprácu, ale za určitých okolností a za podmienok dodržania morálnych základov spolupráce, férových spôsobov, určení presných priorít, ako sú ľudské a národnostné práva a tiež regionálne, sociálne a ekonomické záujmy občanov južného Slovenska. Na takejto platforme si vieme predstaviť spoluprácu," povedal.

SMK podľa Csákyho nehovorí o strate identity, ale o rovnocennom partnerstve so stranou Most-Híd. "Pre nás je rovnocenné partnerstvo dôležité. Preto ponuka Mosta-Híd, že by sme mohli ísť na ich kandidátku, teoreticky môže platiť aj opačne, že oni môžu prísť aj na našu kandidátku. Takáto ponuka môže kedykoľvek padnúť," vyhlásil.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár odišiel z SMK, keď ju viedol Csáky. Ten sa viackrát na adresu Bugára vyjadril kriticky. "Bugár ma dal dvakrát na súd pre moje výroky. Súdy dvakrát rozhodli v môj prospech, takže tento zápas je momentálne 2:0 pre mňa. Politika nie je o tom, či sa niektorí majú radi alebo nemajú radi. Politika je o tom, či vieme programovo spolupracovať na základe určitých predstáv a cieľov," vyhlásil Csáky.

SMK nebude podľa Csákyho tolerovať korupciu a len preferovanie záujmov bohatých ľudí. Chce sa zaoberať aj problémami chudobných ľudí.

"My sa nevzdáme toho, že sme predovšetkým národnostná strana. To znamená, že strana maďarskej komunity. To však nevylučuje, aby ktorýkoľvek občan inej národnosti bol naším členom. Naďalej sa považujeme za silnú regionálnu stranu pre ochranu záujmov a rešpektovania záujmov južného Slovenska. To sú naše piliere, na ktorých stojí SMK. Keď kolegovia sú pripravení prijať tieto priority, bojovať proti korupcii, prihliadať aj na záujmy chudobných a nielen bohatých, národnostné práva a regionálne záujmy južného Slovenska, to sú štyri piliere, na základe ktorých si viem predstaviť spoločné časti programu, pričom každá strana môže mať vlastný doplnkový program," zdôraznil Csáky.

Strana Most-Híd bude podľa jej predsedu Bélu Bugára odpovedať na výzvu Strany maďarskej koalície (SMK) o predvolebnej spolupráci. „Už 22. októbra sme povedali, kde sú možnosti spolupráce. Dnes môžeme konštatovať, že SMK konečne vidí potrebu spolupráce. Budeme na ich výzvu odpovedať, ale nie teraz,“ vyhlásil Bugár. Most-Híd ponúka SMK účasť jej kandidátov na kandidačnej listine svojej strany.

Predčasné parlamentné voľby budú v 10. marca 2012. Strany musia kandidačné listiny predložiť na ministerstvo vnútra do 11. decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu