Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Posledný odkaz premiérky Radičovej: Euroval schválime s Ficom!

Robert Fico je odrazu na koni
Robert Fico je odrazu na koni

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová vyzvala koaličných partnerov a Mikuláša Dzurindu, aby sa obrátili na predsedu Smeru Roberta Fica. Ten už odkázal koaličným stranám, že je ochotný rokovať. Objavili sa informácie, že za to bude chcieť na výmenu predčasné voľby.

Tri koaličné strany podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára urobia všetko preto, aby čo najskôr parlament schválil euroval. „Poprosíme predsedu SDKÚ, aby aj v našom mene inicioval rokovanie so Smerom o podpore eurovalu,“ vyhlásil Bugár včera po hlasovaní. Zdôraznil, že najdôležitejší problém, ktorý treba vyriešiť je podpora eurovalu v parlamente. „Dovtedy nebudeme špekulovať. Až potom budeme rozmýšľať ako sa dá a čo sa dá,“ povedal.

Prvoradou úlohou troch koaličných strán SDKÚ, Most-Híd a KDH bude podľa Dzurindu presadiť ratifikáciu dodatku k eurovalu a minimalizovať tak ekonomické a politické škody na Slovensku. „Všetky tri politické strany, tak KDH ako aj politická strana Híd ako aj SDKÚ sme odhodlaní takto konať,“ dodal Dzurinda. Odhodlanosť riešiť vzniknutú situáciu deklaroval aj predseda KDH Jan Figeľ ako aj predseda strany Most-Híd.

 Podľa premiérky padla medzi tromi stranami dohoda, aby sa euroval schválil čo najskôr. Dzurinda pritom pripomenul, že Smer má v súčasnosti obrovskú mieru zodpovednosti. „Zodpovednosť je predovšetkým na strane tých, ktorí vládu povalili,“ povedal Dzurinda s tým, že v parlamente sa vytvorila sa nová väčšina, a to strán Smer, SNS a SaS.  

Smer je podľa Fica pripravený rokovať o eurovale. „Koalícia musí prísť s vlastnými návrhmi. Smer je na takúto diskusiu pripravený,“ povedal. Zatiaľ však podľa neho neprebehli žiadne rokovania. „Vyjadrujeme len pripravenosť rokovať o eurovale. Slovensko sa musí k eurovalu prihlásiť. Čakáme na návrhy od koalície,“ uviedol.

Poslanec  Smeru a bývalý minister financií Ján Počiatek tvrdí, že riešením súčasnej situácie sú predčasné voľby, keďže vláda nie je schopná prijímať zásadné rozhodnutia. „V prípade, že sa vyvodia politické dôsledky a zodpovednosť zo strán vládnej koalície, Smer je filozoficky za euroval,“ myslí si Počiatek s tým, že vyslovenie nedôvery premiérke nie je dostatočné vyvodenie

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu