Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Merkelová: Írsko je príklad úspešného boja s krízou

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN - Spôsob, akým Írsko plní podmienky na získanie medzinárodnej pomoci, je "svetlým príkladom," ktorý ukazuje, že takéto programy môžu pomôcť krajinám dostať sa z dlhovej krízy.

Uviedla to nemecká kancelárka Angela Merkelová po stredajšom stretnutí s írskym premiérom Endom Kennym. Predseda írskej vlády zdôraznil, že Írsko je absolútne odhodlané pokračovať v procese reforiem.

Írsko muselo v roku 2010 prijať úverový limit od EÚ a medzinárodného fondu (MMF) v potenciálnej výške 67,5 mld. eur. Dôvodom bolo, že sa Írsko dostalo na pokraj bankrotu napriek programu na záchranu bánk.

Európska centrálna banka (ECB) nedokáže vyriešiť dlhové problémy eurozóny, obnoviť dôveru na trhoch môže iba plnenie dohodnutých reforiem a zmeny v zmluvách o EÚ, ktoré stabilizujú spoločnú európsku menu, uviedla ďalej Merkelová.

Nemecko podľa nej podporuje, aby mala EÚ výraznejší dosah na rozpočtové politiky členských štátov. Svojho írskeho kolegu však ubezpečila, že prípadné zmeny zmluvnej základne EÚ by mali byť limitované a krajinám poskytnúť dostatočnú flexibilitu pri tvorbe vlastných stratégií.

Okrem toho kancelárka zdôraznila, že Nemecko si želá eurozónu so sedemnástimi členmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu