Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za pád Demitrovho lietadla môžu piloti: Jeden vraj brzdil, druhý pridával!

Tragédia sa odohrala na letisku Tunošna neďaleko Jaroslavli
Tragédia sa odohrala na letisku Tunošna neďaleko Jaroslavli (Zdroj: SITA)

MOSKVA -Vyšetrovanie havárie lietadla Jak-42, pri ktorej zahynuli hokejisti tímu Lokomotiv Jaroslavľ vrátane Pavla Demitru (†36), prinieslo nové zistenia. Podľa ruskej prokuratúry za to mohol fakt, že sa piloti dobre nepočuli.

Vyšetrovateľ uviedol, že "príčinou tragédie mohlo byť vypnuté komunikačné zariadenie v kokpite", čo viedlo k tomu, že sa piloti nepočuli.

Jeden z nich pravdepodobne prudko zvýšil výkon motorov po tom, čo si uvedomil, že lietadlo prekročilo bod, v ktorom muselo vzlietnuť. Druhý pilot ale konal úplne naopak; usúdil, že "na vzlet je už príliš neskoro a začal brzdiť". Lietadlo sa ešte stihlo odlepiť od zeme, po krátkej chvíli však narazilo do majáka a zrútilo sa.

Zdroj z prokuratúry taktiež poprel pravosť údajnej nahrávky z kokpitu. "Rozhovory v kokpite sa nemohli nahrávať, pretože komunikačné zariadenie bolo zo zatiaľ neznámych dôvodov vypnuté. Zrejme preto si piloti nerozumeli."

Pri havárii lietadla Jak -42 zahynulo 44 ľudí, medzi ktorými boli hráči, členovia organizačného výboru a posádky. Tragédiu prežil len jeden človek - palubný inžinier Alexander Sizov. Ten už medzitým vypovedal, na katastrofu si však nepamätá.

Ruská federálna agentúra pre bezpečnosť civilného letectva Rosaviacija odobrala minulý týždeň licenciu spoločnosti Jak-Servis. Po hĺbkovej kontrole, ktorú predstavitelia agentúry vykonali, približne desiatim strojom zakázali štart.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu