Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Nórsku pochovali prvé obete masakry

Posledná rozlúčka s Bano Rashidovou (18) Zobraziť galériu (7)
Posledná rozlúčka s Bano Rashidovou (18) (Zdroj: SITA)

OSLO - V Nórsku sa dnes uskutočnili prvé pohreby obetí streľby na nórskom ostrove Utöya z minulého piatku. Na rozlúčke s Nórkou kurdského pôvodu Bano Rashidovou (18), ktorá bola jednou z účastníčok stretnutia sociálnodemokratickej mládeže na ostrove, sa v Nesoddene južne od Osla zúčastnilo 300 smútiacich a medzi nimi aj nórsky minister zahraničia Jonas Gahr Store.

"Bano nie je medzi nami a je jednoducho ťažké tomu uveriť. Bano rozumela idei demokracie a vedela, že budúcnosť Nórska leží aj v jej rukách," povedal počas pohrebu Store, ktorý tiež zaspomínal na priateľskú atmosféru na ostrove Utöya niekoľko hodín predtým, než tu zaútočil pravicový extrémista Anders Behring Breivik (32).

Breivik, ktorý je teraz vo vyšetrovacej väzbe, pred týždňom na malebnom ostrovčeku neďaleko Osla postrieľal 68 ľudí. Predtým podľa vlastného priznania spáchal bombový atentát vo vládnej štvrti v centre nórskej metropoly, pri ktorom zahynulo osem ľudí. M masaker zdôvodnil svojou nenávisťou k sociálnej demokracii a islamu, ktorý podľa neho chce ovládnuť Európu. Dnes ho polícia druhýkrát vypočuť.

Bano Rashidová do Nórska prišla so svojimi rodičmi z Iraku, keď mala štyri roky. V poslednej dobe bola veľmi aktívna v organizácii sociálnodemokratickej mládeže AUF, ktorej členom je aj Store, a v polovici septembra mala kandidovať v komunálnych voľbách.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu