Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Pátranie po obetiach ukončili, Breivikov proces na budúci rok

Spomienka na obete útoku Zobraziť galériu (2)
Spomienka na obete útoku

OSLO - Súdny proces s Andersom Behring Breivikom, ktorý sa priznal k dvom teroristickým útokom z minulého piatka v Osle a v jeho blízkosti, sa začne až budúci rok. Podľa agentúry DPA to dnes uviedol nórsky vrchný prokurátor Tor-Aksel Busch.

Podľa neho vzhľadom na zložitosť prípadu nebude obžalovací spis vypracovaný skôr ako na prelome tohto a budúceho roku. Breivik má vysvetliť všetkých 76 vrážd, ktoré mu pripísali, a Nórsko tak čaká jeden z najkomplikovanejších procesov v jeho dejinách.

Pravicový extrémista má podľa doterajších informácií na svedomí 76 ľudských životov. Najmenej osem mŕtvych si vyžiadal bombový atentát vo vládnej štvrti v centre Osla a najmenej 68 ľudí strelec zavraždil na neďalekom ostrove Utöya, kde sa konal tábor mládeže sympatizujúcich so sociálnou demokraciou. Polícia dnes podľa agentúry Reuters ukončila pátranie po prípadných ďalších obetiach na ostrove.

"Z úcty k mŕtvym a ich príbuzným musí páchateľ skladať účty za každé jednotlivé zabitie," povedal Busch pre televíznu stanicu NRK. To kladie zodpovedajúce nároky na dokazovanie, zdôraznil. "Dúfam, že na to ľudia budú mať pochopenie," dodal Busch a vyjadril nádej, že hlavné pojednávanie sa začne počas budúceho roka.

Právny zástupca obetí Brynjar Meling však povedal, že jeho mandanti dúfajú v začiatok procesu už na jeseň. Väčšinou ide o rodičov zavraždených účastníkov mládežníckeho tábora. Breivik chcel podľa vlastného priznania spôsobiť "čo najväčšie škody" vládnym sociálnym demokratom. Obhajca Geir Lippestad sa domnieva, že jeho klient je duševne chorý.

Breivik považuje sám seba za bojovníka proti údajnej islamizácii Európy a proti multikulturalizmu. Busch potvrdil, že Breivik možno bude obžalovaný zo zločinov proti ľudskosti, čo by mu mohlo vyniesť až tridsaťročný trest, zatiaľ čo za terorizmus by mohol byť odsúdený nanajvýš na 21 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu