Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Breivik mal údajne polovojenský výcvik v Bielorusku!

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik (Zdroj: SITA)

MINSK/OSLO - Nór Anders Behring Breivik (32), ktorý sa priznal k spáchaniu masakrov z minulého piatku, údajne tento rok prešiel tajným polovojenským výcvikovým táborom v Bielorusku. Tvrdí to aspoň bieloruský opozičný politik Michail Rešetnikov, ktorý sa odvoláva na zdroje z bieloruských "bezpečnostných orgánov".

"Breivik navštívil Bielorusko niekoľkokrát. Tento rok na jar, v rámci príprav na svoj dvojitý útok, navštívil Minsk, kde absolvoval výcvik v tajnom polovojenskom poľným tábore," povedal Rešetnikov ruskému serveru Gazeta.ru.

Predseda bieloruskej opozičnej Strany vlastencov vyhlásil, že Breivik sa zúčastnil na výcviku zameraného na sabotážne a teroristické akcie pod vedením bývalého dôstojníka špeciálnych síl . K vstupu do postsovietskej krajiny údajne použil falošný pas. "Jeho krycie meno v bieloruskej KGB bolo Viking," tvrdí Rešetnikov. "Spomínalo sa, že mal v Bielorusku aj priateľku," dodal.

Breivik vo svojom manifeste zverejnenom na internete napísal, že Bielorusko navštívil, aby tam študoval dôsledky černobyľskej jadrovej katastrofy z roku 1986. Bieloruské orgány potvrdili, že Nór v Bielorusku skutočne bol od 4. do 11. marca 2005.

"Teória, že bieloruské špeciálne sily boli zapojené do výcviku Andersa Breivika, sa samozrejme zdá pritiahnutá za vlasy," povedal ruskému serveru politológ Viktor Demidov. "Na druhej strane (bieloruský) prezident Alexander Lukašenko sa netají priateľstvom s (líbyjským vodcom) Muamarom Kaddáfím, ani náklonnosťou k Adolfovi Hitlerovi," povedal expert. Kaddáfí pohrozil Európe útokmi a Nórsko sa podieľa na operáciách Severoatlantickej aliancie v Líbyi.

Breivik sa priznal k spáchaniu bombového útoku v Osle, kde zahynulo osem ľudí, aj streľbe na ostrove Utöya, kde zavraždil 68 ľudí, prevažne účastníkov tábora sociálnodemokratickej mládeže. Činy zdôvodnil bojom proti islamu, multikulturalizmu a ľavici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu