Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Breivik absolvoval tajný vojenský výcvik v Bielorusku

Anders Behr Breivik
Anders Behr Breivik

OSLO - Anders Breivik, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou v piatok v nórskom Osle a na ostrove Utöya zabil 76 ľudí, podstúpil ešte tento rok špeciálny tajný výcvik v polovojenskom tábore v Bielorusku. Vo štvrtok o tom s odvolaním sa na údaje z prostredia bieloruskej opozície informoval ruský spravodajský portál Gazeta.ru. Breivik mal mať dokonca aj tajné meno - Viking.

"Breivik navštívil Bielorusko niekoľkokrát. Na jar v rámci prípravy na oba útoky pricestoval do Minska, kde podstúpil tréning v tajnom polovojenskom tábore," povedal pre Gazeta.ru Michail Rešetnikov, šéf opozičnej Bieloruskej strany patriotov. Tieto informácie majú údajne vychádzať z prostredia bieloruských "bezpečnostných orgánov". "Jeho tajné meno bolo Viking," dodal. "A klebetí sa aj o tom, že v Bielorusku mal priateľku."

Tridsaťdvaročný Nór sa k teroristickým útokom priznal, vinu však odmieta, keďže podľa neho išlo o "nevyhnutný čin". Svoju krajinu chcel "zachrániť od moslimov". Vo svojom 1500-stranovom manifeste, v ktorom opisuje viaceré detaily svojho pripravovaného plánu, spomína aj Bielorusko. Údajne tam chcel skúmať dopady jadrovej havárie z roku 1986 v ukrajinskej elektrárni v Černobyli. Tamojšie úrady už potvrdili, že od 4. do 11. marca 2005 sa skutočne nachádzal na území tejto bývalej sovietskej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu