Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Českí extrémisti ďakujú Breivikovi za atentát!

Spomienka na obete piatkových masakrov Zobraziť galériu (3)
Spomienka na obete piatkových masakrov

PRAHA - Českí extrémisti na webe White Media poďakovali nórskemu atentátnikovi Andersovi Breivikovi, ktorý sa prihlásil k spáchaniu masakrov v Osle a na neďalekom ostrove Utöya.

Upozornil na to server Lidovky.cz. Podľa Aktuálne.cz už článok oslavujúci muža, ktorý podľa všetkého zabil 76 ľudí, analyzuje polícia.

Podľa článku nazvaného Obhajoba Andersa Breivika je čin atentátnika viac ako pochopiteľný a inšpiroval mnoho ďalších ľudí bojujúcich proti multikulturalizmu. Polícia podľa serveru Lidovky.cz zatiaľ totožnosť autora vyhlásenia nepozná, weby extrémistov ale dlhodobo sleduje. "Schvaľovanie trestného činu je samozrejme postihnuteľné," povedal serveru Karel Kuchařík, vedúci skupiny pre odhaľovanie informačnej kriminality.

"O tomto článku vieme. V tejto chvíli ho podrobne analyzuje naše oddelenie informačnej kriminality," povedala Aktuálne.cz hovorkyňa policajného prezídia Pavla Kopecká. Či text odporuje zákonom, zatiaľ neuviedla. Podľa experta na terorizmus Mariana Brzybohatého sa však pisateľ dopustil hneď niekoľkých trestných činov.

Odborník sa serveru zmienil o porušení troch paragrafov trestného zákonníka, ktorých obsahom je podpora a propagácia hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd človeka, prejav sympatií k takýmto hnutiam a popieranie, spochybňovanie, schvaľovanie a ospravedlňovanie genocídy.

Tridsaťdvaročný pravicový extrémista Breivik sa priznal, že v piatok odpálil bombu vo vládnej štvrti v Osle a potom postrieľal najmenej 68 ľudí na neďalekom ostrove Utöya, predovšetkým účastníkov tábora sociálnodemokratickej mládeže.

Celkovo má podľa posledných informácií na svedomí najmenej 76 životov. Breivik tvrdí, že svojim činom chcel zachrániť Európu pred "moslimskou kolonizáciou". Išlo o najväčšie krviprelievanie v Nórsku od druhej svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu