Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Organizácia, o ktorej hovoril Breivik, existuje!

Paul Ray
Paul Ray

OSLO - Britský extrémista Paul Ray tvrdí, že organizácia templárskych rytierov, ku ktorej sa hlási strojca teroristických útokov z minulého týždňa v Nórsku Anders Behring Breivik, skutočne existuje. Ray sa označuje za jej spoluzakladateľa. Výzvedné služby však o existencii organizácie nemajú žiadne povedomie, píše agentúra AP.

Breivik vo svojom obsiahlom manifeste, ktorý zverejnil pred piatkovými útokmi, hovorí o templároch ako o tajnej spoločnosti, ktorá má viesť križiacku vojnu proti islamu v Európe. Píše, že organizácia bola založená v roku 2002 v Londýne, a že jeho mentorom je istý "Richard (the Lionhearted)" (Richard Levie srdce). Neuviedol jeho skutočné meno, ale aj podľa príslušníkov britskej krajne pravicovej scény mal na mysli Paula Raya.

Ray, ktorý založil protimoslimský blog Lionheart (Levie srdce), v rozhovore pre AP potvrdil, že organizáciu spoluzakladal, ale odmietol, že by bol s Breivikom v akomkoľvek kontakte. Masakre v Osle a na ostrove v blízkosti nórskej metropoly pritom odsúdil.

Brit žijúci na Malte povedal, že organizácia "antiislamistov" bez pevnej štruktúry sa nechala inšpirovať rytierskym rádom templárov, ktorý v 12. storočí bojoval proti moslimom pod vedením anglického kráľa Richarda I., zvaného pre svoju veľkú osobnú statočnosť na bojiskách Levie srdce.

"Je to myšlienka," povedal Brit o združení. "Nie je to nejaká obrovská organizácia. Je to viera," poznamenal. Ray pritom nepopiera, že sa s Breivikovými názormi ohľadom údajného ohrozenia islamom stotožňuje; jeho metódu upútavania pozornosti, zahŕňajúcu zabíjanie nevinných ľudí, však odmieta.

Tridsaťdvaročný Breivik tvrdí, že piatkový bombový útok v centre Osla a zastrelenie desiatok mladých ľudí na neďalekom ostrove Utöya boli len prvým úderom poriadku v jeho apokalyptickej vojne proti moslimom, imigrantom a ľavičiarom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu