Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nóri po útokoch nevylučujú, že Breivik nekonal sám

Spomienkový pochod v centre Osla Zobraziť galériu (3)
Spomienkový pochod v centre Osla

OSLO - Nórska polícia nemôže úplne vylúčiť, že strojca piatkových útokov Anders Behring Breivik (32) nekonal sám. Pri bombovom útoku v Osle a streľbe na neďalekom ostrove Utöya zahynulo podľa poslednej bilancie 76 ľudí.

"Nemôžeme úplne, a ja zdôrazňujem úplne, vylúčiť, že na tom, čo sa stalo, sa nepodieľali ďalší ľudia," povedal prokurátor Christian Hatlo. Vyhlásil to v súvislosti s tým, že Breivik dnes na súde uviedol, že v "jeho organizáciu sú ešte dve bunky".

Breivik sa k útokom priznal, ale vinu vraj necíti. Pri výsluchoch pôsobí prirodzene a je podľa polície pripravený, že vo väzení strávi zvyšok života. Na základe nórskych zákonov mu hrozí väzenie v maximálnej výške 21 rokov. Po vypršaní trestu mu súd ale môže pobyt za mrežami predlžovať, ak by jeho prepustenie na slobodu znamenalo pre spoločnosť hrozbu.

Médiá v súvislosti s vyšetrovaním spomenuli aj takzvanú poľskú stopu. Poľské úrady to však odmietli s tým, že Breivik v krajine len legálne zakúpil časť chemikálií, ktoré mohli byť využité na výrobu nálože.

Na otázku agentúry AP ohľadom nórskeho vyšetrovanie dnes počas návštevy Prahy reagoval srbský minister zahraničia Vuk Jeremič. Breivik totiž vo svojom manifeste, ktorý krátko pred masakrom zverejnil na internete, označil ako vzor istého srbského bojovníka a vojnového hrdinu, ktorý zabíjal moslimov. Breivik okrem iného v dokumente uviedol, že bombardovanie Srbska lietadlami NATO pre neho predstavovalo zlomový okamih, pretože sympatizoval so srbským postupom proti kosovských Albáncom.

"Rozhodne sme pripravení urobiť všetko, čo môžeme, aby sme pomohli nórskym úradom, ale ten človek nikdy nemal vôbec žiadne kontakty so Srbskom," povedal Jeremič. So svojím nórskym kolegom po masakre hovoril. Zdôraznil, že tragická udalosť v Nórsku sa nedá ani slovami popísať. Breivikove otrasné činy jasne hovoria za seba o tom, čo bol za človeka, dodal Jeremić.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu