Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štvoricu obvinili z genocídy 800 moslimov: Poslali ich do basy na 142 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SARAJEVO - Bosniansky súd dnes udelil vôbec najvyššie tresty za spáchanie vojnových zločinov, keď štvoricu príslušníkov elitných jednotiek poslal za masové vraždenie v Srebrenici na celkom 142 rokov za mreže.

Muži obžalovaní z genocídy sa podľa súdu priamo podieľali na masakre ôsmich stoviek moslimských obyvateľov Srebrenice, ktorí boli v júli 1995 postrieľaní vo vojenskom tábore Branjevo.

Bosniansky Srb Stanko Dojčiace odišiel od súdu s trestom 43 rokov väzenia, jeho krajan Zoran Goronja a Slovinec Franc Kos pôjdu do väzenia na 40 rokov a Vlastimira Golijan, ktorému bolo v čase spáchania zločinu 21 rokov, dostal najnižší trest, 19 rokov väzenia.

Proces so štvoricou vojakov začal v Sarajeve pred dvoma rokmi. Obžalobe sa podľa súdu podarilo dokázať, že sa hromadného zabíjania priamo zúčastnili ako vykonávatelia. Sudca konštatoval, že vraždenie trvalo celých päť hodín, a že si vojaci počas neho dokonca urobili prestávku na obed.

V Srebrenici bolo počas niekoľkých dní júla roku 1995, kedy bolo mesto vyhlásené za "bezpečnú zónu OSN", zavraždených okolo 8000 bosnianskych Moslimov (teraz Bosniakov), väčšinou mužov a starších chlapcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu