Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Breivik mal nakupovať chemikálie aj v Poľsku

V centre Osla vzniklo spomienkové miesto Zobraziť galériu (2)
V centre Osla vzniklo spomienkové miesto

BRATISLAVA/VARŠAVA - Poľská prokuratúra vyšetruje možnú domácu stopu v piatkovom bombovom atentáte v Nórsku. Podľa agentúry Reuters ale nikoho nezadržali ani neobvinili. Prokuratúra aj Centrálny vyšetrovací úrad už dementovali informácie rádia RMF FM, podľa ktorých zadržali majiteľa internetového obchodu s chemikáliami.

"Nikto nebol zatknutý ani neboli vznesené obvinenia," citoval porál wp.pl hovorkyňu prokuratúry vo Vroclavi Malgorzatu Klausovú. Nákupy v Poľsku podľa prokuratúry nemali zásadný význam pre útok v Nórsku a atentátnik kupoval chemikálie v celej Európskej únii.

Poliak mal byť polícii údajne známy a mal mať obchodné kontakty so škandinávskymi krajinami. Prokuratúra tieto informácie dementovala. Denník Gazeta Wroclawska nákupy rovnako spochybňuje. Podľa poľského experta by bolo absurdné, aby Breivik kupoval chemikálie potrebné na výrobu bomby v Poľsku, keď si ich mohol celkom legálne a bez prekážok kúpiť v Nórsku.

Breivik vo svojom manifeste priznáva nákup chemikálií v poľskom obchode. Píše v ňom, že v decembri minulého roku kúpil v poľskom on-line obchode dusitan sodný za 10 eur. Vroclavská firma Keten má internetové stránky v nórčine. Dusitan sodný slúži podľa portálu wp.pl na konzervovanie mäsa, v Nórsku sa používa na losie mäso. Nákup platil kreditnou kartou.

Od rovnakej spoločnosti rovnako v decembri kúpil Breivik za 2000 eur 150 kg hliníkového prášku, ale sťažoval sa, že poskytovateľ je nespoľahlivý a ignoruje jeho e-maily. Nór v objednávke vysvetlil, že látku potrebuje ako zložku do farby na náter lode. Pripustil dokonca svoje obavy z toho, že poľský obchod sledujú európske spravodajské služby.

V manifeste sa opakovane odvoláva na poľské skúsenosti, ako spočítal portál wp.pl, spolu 47-krát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu