Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov sa dnes končí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dnes sa definitívne skončí sčítanie obyvateľov, domov a bytov, ktoré sa začalo 21. mája. Sčítanie bolo po desiatich rokoch na celom území Slovenska, pričom v tomto roku bude vo všetkých členských štátoch EÚ. Sčítanie sa okrem bežných štatistických údajov ako rodinný stav, pohlavie či vzdelanie po novom zaujímalo aj o obvyklé miesto pobytu či počítačové znalosti. Mapovalo sa aj vybavenie domácností klimatizáciou či bezbariérovým prístupom.

Starostovia obcí a primátori miest vymenovali približne 20 tisíc sčítacích komisárov. Tí od 13. mája doručovali sčítacie formuláre a identifikátory. Ľudia sa prvýkrát mohli sčítať aj cez internet, túto možnosť využilo vyše 563 tisíc ľudí.

"Obyvatelia, ktorí sa nesčítali elektronicky, musia vyplniť tlačené sčítacie formuláre a odovzdať ich sčítaciemu komisárovi do 6. júna," povedala Zuzana Štukovská zo Štatistického úradu.

Pri sčítaní platí zásada, že tam, kde obyvateľ formuláre od komisára prevezme, v tom istom mieste by ich mal aj odovzdať.

"Práve spôsob kontaktovania sa so sčítacím komisárom je najčastejšou otázkou posledných dní zostávajúcich do ukončenia sčítania," konštatovala hovorkyňa úradu Eva Kelemenová.

Obyvatelia, ktorým sa nedarí skontaktovať sa s komisárom, by sa mali obracať na obecné, mestské alebo miestne úrady, ktoré ich usmernia.

Do 6. júna zostáva v prevádzke aj informačná linka ŠÚ SR s číslami 02/32101040 a 3211140, pred ktoré je potrebné zadať aj pri volaní z pevnej linky predvoľbu príslušného telefónneho pásma okrem Bratislavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu