Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do elektronického sčítania sa zapojilo 7 % Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do sčítania ľudu, ktoré sprevádza spor úradov o zabezpečenie anonymity získaných údajov, sa cez internet zapojilo len sedem percent Slovákov. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu. Možnosť zaslať informácie elektronicky mali obyvatelia tento rok prvýkrát, lehota vypršala v nedeľu.

Zapojenie ľudí do elektronickej formy sčítania štatistici bližšie nekomentovali, zavedenie možnosti vyplniť údaje cez internet ale označili za správny krok. "Vzhľadom k tomu, že doteraz občania nemali možnosť sčítať sa elektronicky, nie je (výsledky) s čím porovnávať," uviedla dnes šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová. Úrad dostal zhruba 564 tisíc elektronických formulárov, z toho bolo bezmála 399 tisíc sčítacích hárkov osôb.

Priebeh sčítania ľudu, ktoré sa tento rok koná vo všetkých krajinách Európskej únie, pred viac ako týždňom na Slovensku poznačili spory Štatistického úradu a Úradu na ochranu osobných údajov o zabezpečenie anonymity poskytnutých údajov. Dôvodom je povinné vypĺňanie identifikačného kódu v internetových i papierových formulároch, ktoré možno priradiť ku konkrétnej osobe. Štatistici tvrdili, že kódy slúžia výhradne k tomu, aby sa zabránilo opakovanému sčítaniu osôb. Úrad na ochranu osobných údajov tvrdil, že súčasný postup nezaručuje anonymitu sčítania, ako tvrdil Štatistický úrad.

Slováci, ktorí neposkytli údaje elektronicky, majú na vyplnenie papierových formulárov čas do budúceho pondelka. Počet doteraz odovzdaných hárkov nie je k dispozícii, podľa Benkovičovej sčítanie až na výnimky prebieha plynule.

Sčítací komisári však vo viacerých regiónoch zaznamenali neochotu ľudí zapojiť sa do sčítania, desiatky komisárov preto svoju funkciu zložilo. Čelní politici vrátane prezidenta a premiérky minulý týždeň upozornili  na dôležitosť sčítania a vyzývali, aby akciu obyvatelia neignorovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu