Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

O odškodnení príbuzných obetí leteckého nešťastia rozhodne vláda budúci týždeň

 Materiál o odškodnení pozostalých by mal predložiť minister obrany Juraj Liška na budúcotýždňové rokovanie vlády.
Materiál o odškodnení pozostalých by mal predložiť minister obrany Juraj Liška na budúcotýždňové rokovanie vlády.

BRATISLAVA - Materiál o odškodnení pozostalých po 42 slovenských vojakoch, ktorí tragicky zahynuli minulý týždeň pri leteckej katastrofe, by mal predložiť minister obrany Juraj Liška na budúcotýždňové rokovanie vlády. Pred novinármi to uviedol štátny tajomník rezortu Martin Fedor.

Zdôraznil, že návrhy na odškodnenie, ktoré minister predloží, budú v maximálnych možných výškach. O konkrétnych sumách zatiaľ nechcel hovoriť. Fedor dodal, že sa počíta aj s povýšením a ocenením in memoriam tragicky zosnulých vojakov.

Minister obrany Juraj Liška dnes na vláde zoznámil so scenárom smútočnej rozlúčky. Hlavný ceremoniál sa začne o 11:00 v Mestskej hale v Prešove. Na smútočnej rozlúčke sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer, maďarský prezident László Sólyomi a minister obrany Ferenc Juhász, český minister obrany Karel Kühnl a predstaviteľ OSN v Kosove.

Na poslednej rozlúčke budú traja slovenskí najvyšší ústavní činitelia - prezident, predseda parlamentu a premiér. Vzdať hold slovenským vojakom, ktorí sa vracali z misie KFOR, prídu do Prešova aj obyvatelia obce Hejce na čele so starostom Gézom Rehálom. Fedor nechcel spresniť mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré sú pre rozlúčku prijaté. Zdôraznil ale, že v pohotovosti budú adekvátne počty vojenských policajtov ako aj vojakov.

Liška sa dnes nezúčastnil z časových dôvodov na celom rokovaní vlády. Odcestoval totiž na miesto nehody slovenského lietadla AN-24 v Maďarsku pri obce Hejce a stretnúť sa chce aj s jediným vojakom, ktorý nehodu prežil - nadporučíkom Martinom Farkašom.

Po smútočnej rozlúčke budú pohreby. Rodiny zosnulých si priali mať 37 cirkevných pohrebov, z toho bude 30 rímskokatolíckych, tri gréckokatolícke, tri evanjelické a jeden v duchu kresťanskej reformovanej cirkvi. Štyria zosnulí vojaci budú mať občiansky pohreb a jeden vojenský obrad. Ako prvý bude pochovaný v Prešove na veľkom cintoríne pplk. Ing. Ľuboš Balucha vo štvrtok o 15:00.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu