Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Leteckí hasiči budú v Pezinku, Banskej Bystrici a Poprade

Jedným z impulzov na zriadenie Národnej jednotky leteckého hasenia boli aj tohtoročné veľké lesné požiare na území Slovenska.
Jedným z impulzov na zriadenie Národnej jednotky leteckého hasenia boli aj tohtoročné veľké lesné požiare na území Slovenska.

POPRAD - Národná jednotka leteckého hasenia, ktorú plánuje zriadiť ministerstvo vnútra od januára budúceho roka, bude umiestnená v Pezinku, Banskej Bystrici a Poprade.

Tieto tri miesta na východe, strede a západe Slovenska boli podľa riaditeľa popradských hasičov Ondreja Šprocha vybrané na porade krajských riaditeľov a štábu prezidenta hasičského a záchranného zboru. V súčasnosti sa pracuje na materiálno-technickom vybavení jednotiek. Po jeho odsúhlasení už nebude nič brániť tomu, aby sa celý materiál posunul na ďalšie rokovanie, doplnil O. Šproch.

Všetky tri strediská dostanú kvalitnejšie materiálno-technické vybavenie než majú doteraz. Národnú jednotku leteckého hasenia by malo tvoriť 63 hasičov, na každom z troch stredísk ich bude po 21. Hasiči prejdú ďalšími školeniami, aby mohli zasahovať pri mimoriadnych udalostiach za pomoci leteckej techniky. Podľa Šprocha Národná jednotka leteckého hasenia by mohla byť nasadená aj v zahraničí.

Jedným z impulzov na zriadenie Národnej jednotky leteckého hasenia boli aj tohtoročné veľké lesné požiare na území Slovenska. Najrozsiahlejší požiar vznikol 30. júla v katastrálnom území mesta Vysoké Tatry na východnom okraji osady Tatranská Polianka. Požiar zničil takmer 230 ha lesných porastov poškodených veternou kalamitou. Zasiahol aj stojace lesné porasty na ploche 27 ha. Tento požiar spôsobil priamu škodu 17 mil. Sk. Na mnohé ťažko dostupné miesta sa hasiči dostali len pomocou vrtuľníka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu