Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Majú vzniknúť skupiny na hasenie v ťažko dostupných terénoch

Národná jednotka leteckého hasenia by mala pôsobiť od januára 2006.
Národná jednotka leteckého hasenia by mala pôsobiť od januára 2006.

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra chce vytvoriť špeciálne skupiny leteckého hasenia požiarov v ťažko dostupných horských oblastiach. Uvádza sa to v Správe o príčinách a dopadoch lesných požiarov, ktorou sa bude dnes zaoberať vláda.

Národnú jednotku leteckého hasenia by malo tvoriť 63 hasičov a vrtuľníky ministerstva vnútra s posádkou, pôsobiť by mala začať v januári 2006. Podľa návrhu budú hasiči rozdelení do troch skupín, ktoré budú rozmiestnené tak, aby bolo možné ich operatívne nasadenie s využitím leteckej techniky na ktoromkoľvek mieste Slovenska. Pre spojenie s vrtuľníkmi a lietadlami a pre zoskoky do ohrozeného terénu by mali byť hasiči vybavení rádiostanicami a prístrojmi na presné určovanie polohy. Na dohášanie ohnísk by mali mať skupiny k dispozícii ľahkú prenosnú techniku, prenosné nádrže a malé čerpadlá. Podľa materiálu za deväť mesiacov tohto roka vzniklo na Slovensku 253 požiarov lesných porastov, pri ktorých vznikla škoda za takmer 48 miliónov korún.

Vláda sa bude zaoberať aj správou o situácii v regiónoch postihnutých povodňami, o škodách a prijatých opatreniach. Podľa tohto materiálu povodne v tomto roku spôsobili škody za 872,4 mil. Sk. Škody spôsobené minuloročnými povodňami, ktoré ešte neboli uhradené, sú podľa materiálu vo výške 294,6 mil. Sk. Rezort životného prostredia žiada, aby vláda ešte tento rok uvoľnila zo štátneho rozpočtu 750,7 mil. Sk na riešenie následkov povodní v rokoch 2004-2005. Rezort zároveň upozorňuje, že ak sa nevyrieši oprávnená požiadavka financovať povodňové škody na majetku štátu zo štátnych prostriedkov, nie je možné zabezpečiť komplexnú protipovodňovú ochranu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu