Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na Luniku IX. šarapatí meningitída

KOŠICE - Dve sestry so závažným infekčným ochorením hospitalizovali v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach. Pochádzajú z Lunika IX. a u mladšej už potvrdili meningokokovú meningitídu!

„Výskyt meningokoku sa potvrdil u 5-ročného dievčatka s príznakmi opuchu mozgu a zápalu mozgových blán. Jeho 16-ročnú sestru v kolapsovom stave hospitalizovali s bolesťami hlavy, pocitom tlaku v hrudníku a následnou triaškou. Infekciu však vyšetrenia vylúčili,“ povedala lekárka DFN Viera Szabadosová. Ako uviedla, meningitída sa šíri kvapôčkovou infekciou a priamym kontaktom. Medzi príznaky patrí zvýšená teplota, bolesti hlavy, zvracanie a u menších detí aj kŕče. „Pri ťažkom priebehu sa na koži môžu objaviť prejavy krvácania. Pri akomkoľvek podozrení na toto ochorenie treba vždy navštíviť lekára,“ dodala lekárka.

Aj keď meningokok sa vyskytuje v bežnej populácii, z neznámych dôvodov ochorie len istá skupina nosičov ochorenia. Podľa epidemiologičky regionálneho úradu verejného zdravotníctva Oľgy Minárikovej nejde o epidémiu. „Ostatní rodinní príslušníci a osoby, ktoré prišli do kontaktu s chorým, sú pod zvýšeným lekárskym dozorom a preventívne užívajú antibiotiká,“ povedala Oľga Mináriková. Rodina, v ktorej k ochoreniu došlo, má deväť detí a matka je tehotná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu