Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Arpád Mrač zachránil chlapčeka z horiaceho bytu na Luniku IX

Dávidko (8 mesiacov) má popáleniny 2. a 3. stupňa a štrtine telíčka. Zobraziť galériu (2)
Dávidko (8 mesiacov) má popáleniny 2. a 3. stupňa a štrtine telíčka.

KOŠICE - Dym ani plamene neodradili Košičana Arpáda Mrača (19), aby zachránil život len 8-mesačnému Dávidkovi. Dieťa ležalo na zemi horiaceho bytu na košickom sídlisku Lunik IX. O tom, že v byte je aj staršia sestra Sandrika (†4) však nevedel. Inak by sa pokúsil zachrániť aj ju.

Požiar spôsobil v stredu elektrický ohrievač, pretože na sídlisku sa kvôli chýbajúcim radiátorom nekúri. Rodičia v čase tragédie neboli doma. "Išiel som k babke, ktorá býva na 5. poschodí. Zbadal som dym a niekto z ľudí kričal, že v byte je dieťa," hovorí o rozhodujúcich sekundách Arpád Mrač, ktorý sa vyučil za automechanika, ale v súčasnosti je nezamestnaný. Vybehol na 2. poschodie a odtiaľ cez balkón vyliezol o podlažie vyššie, kde horelo. "Metlou som rozbil balkónové dvere. Na zemi som zbadal chlapčeka, chytil som ho do rúk a preliezal s ním cez balkóny," dodáva odvážny mladík.

Do príchodu záchranky dával Dávidovi umelé dýchanie, ktorého základy si pamätal ešte zo školy. O tom, že v byte je aj druhé dieťa, sa dozvedel až neskôr. Šanca zachrániť štvorročnú Sandriku už nebola žiadna. Jej zhorené telíčko našli hasiči. Dávidka previezli do nemocnice v Šaci. Včera už bol napojený na umelé dýchanie na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Má popáleniny 2. a 3. stupňa na štvrtine malého telíčka. Polícia vyšetruje prípad ako ublíženie na zdraví z nedbanlivosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu