Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Na Luniku IX chýbajú radiátory

Ľudia vykurujú elektrickými ohrievačmi.
Ľudia vykurujú elektrickými ohrievačmi.

KOŠICE - Búrka hnevu zavládla na košickom sídlisku Lunik IX. Obyvatelia za tragédiu, keď v plameňoch zhorela Sandrika († 4) a jej 8-mesačný brat Dávid leží s popáleninami v nemocnici, vinia úradníkov na magistráte. Požiar totiž vznikol od elektrického ohrievača. Takto si vyhrievajú byty, pretože na sídlisku sa pre chýbajúce radiátory nekúri.

"Takáto tragédia sa môže stať hocikedy aj v inom byte. Nekúria nám tu už druhý rok," hovoria obyvatelia sídliska. Tvrdia, že v byte radiátory majú a nepredali ich v zberných surovinách. Niektorí si kúpili nové ohrievače. Menej majetnejší majú staré ohrievače, iní sa lepšie oblečú, alebo zapália oheň na plynovom sporáku, a tak vyhrievajú byt.

Tvrdenia Luničanov o tom, že radiátory má každý byt, však radnica rezolútne popiera. "Vykurovací systém na Luniku IX sa nedá spustiť práve pre chýbajúce radiátory. Na opravu treba 17 miliónov Sk, ktoré mesto nemá," tvrdí hovorkyňa radnice Zuzana Bobríková. Podľa našich informácií chýba v tamojších bytoch až okolo 1 000 radiátorov. Magistrát chce zakúpiť bezpečné teplovzdušné konvektory po asi 1 000 Sk za kus. Musí sa dohodnúť s elektrárňami, aby prispôsobili sieť na takýto odber elektriny. Obyvatelia však tiež musia zaplatiť nedoplatky za elektrinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu