Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZOJ: Je neprijateľné, aby si Harabin nechal odobrovať odvolanie

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) považuje za neprijateľné, aby si predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin "alibisticky" nechal plénom NS SR odobrovať, či má alebo nemá podať odvolanie v prípade antidiskriminačných žalôb.

Podľa ZOJ je to neprijateľné tým viac, že keď podľa Harabinových slov "plénum NS SR neodporučilo odvolávať sa, ale dohodnúť sa so sudcami, aby sa nenavyšovali trovy", tak o tom vlastne rozhodovali aj sudcovia, ktorí sú účastníkmi týchto konaní a nemožno ich považovať za nestranných.

"Je otázne, k akej dohode ešte môže dôjsť, keď pri nepodaní odvolania rozhodnutie prvostupňového súdu v konkrétnej veci časti sudcov tohto súdu nadobudne právoplatnosť. Ak by právoplatné rozhodnutie prvostupňového súdu malo byť podkladom pre mimosúdne vyrovnanie s ostatnými sudcami – žalobcami, považujeme takéto odporúčanie pléna za neprípustný nátlak na jedného z účastníkov konania," uvádza sa ďalej v stanovisku ZOJ.

Iniciatíva v ňom tiež pripomína, že plénum NS SR ako zbor všetkých sudcov tohto súdu má kompetencie dané zákonom, pričom zaujímať stanovisko k prebiehajúcim súdnym konaniam medzi ne nepatrí. Antidiskriminačné žaloby proti šesťnásobným príplatkom bývalých špeciálnych sudcov podalo niekoľko stoviek sudcov. Pre údajnú diskrimináciu žiadajú od štátu žiadajú vyše 70 miliónov eur. Okrem toho chcú aj nemajetkovú ujmu.

Ich pozíciu posilnilo rozhodnutie Ústavného súdu SR, po ktorom došlo k zmene Špeciálneho súdu na Špecializovaný trestný súd (ŠTS), zníženiu príplatkov a k tomu, že sudcovia nemusia mať bezpečnostnú previerku. Napríklad Okresný súd Bratislava I pojednával 29. novembra o takýchto žalobách viacerých sudcov NS SR, ktorí požadovali odškodné vo výške niekoľkých miliónov slovenských korún. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v pondelok (10. 1.) informovalo, že pokračuje v sumarizácii informácií o tzv. diskriminačných žalobách.

Po doplnení údajov z Národnej rady (NR) SR a troch súdov sa pôvodných 61 miliónov navýšilo o takmer deväť miliónov na 70.239.636 eur. Podľa hovorcu MS SR Petra Bublu žaloby si nepodalo 554 sudcov a sudkýň, ako ukazoval pôvodný zoznam, ale ide minimálne o 702 sudcov a sudkýň z celého Slovenska. Kauzou antidiskriminačných žalôb sa zaoberalo aj plénum Najvyššieho súdu (NS) SR, ktoré neodporučilo predsedovi NS SR Harabinovi odvolať sa v kauze.

"Odporúčalo mi dohodnúť sa so sudcami tak, aby zanikol spôsob diskriminácie a zbytočne sa nenavyšovali súdne trovy," uviedol v pondelok (10. 1.) Harabin. Podľa jeho názoru je však najľahším riešením, keby špeciálni sudcovia vrátili diskriminačný príplatok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu