Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žitňanská chce Harabina potrestať aj za obchádzanie podateľne

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) chce kontroverzného predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina potrestať aj za údajné obchádzanie elektronickej podateľne. Dnes oznámila, že voči nemu iniciovala už druhé disciplinárne konanie.

Prvý návrh na jeho potrestanie podala pred týždňom za to, že v lete opakovane nevpustil na súd kontrolu. V oboch prípadoch mu navrhuje zrážky z platu.

"Nebola dodržaná zásada náhodného prideľovania prípadov," uviedla dnes ministerka na tlačovej konferencii. Harabin podľa nej porušil zákon v troch prípadoch, za čo mu navrhuje 70-percentné zrážky z platu na obdobie jedného roka. Na dve údajné pochybenia údajne prišlo ministerstvo samo, v treťom uznalo jeden z podnetov mimovládnej Aliancie Fair-play. Tá preskúmala niekoľko desiatok prípadov na Najvyššom súde, keď zo senátu odišiel niektorý zo sudcov. Spisy podľa aliancie mali byť znovu prerozdelené cez elektronickú podateľňu, no Harabin ich namiesto toho rozdelil osobne.

Mimovládna organizácia preto na Harabina podala trestné oznámenie. Úrad boja proti korupcii ho podľa hovorkyne policajného prezídia Andrey Dobiášovej prijal, zatiaľ však nikoho neobvinili. "Vedie trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa a zasahovanie do nezávislosti súdu," povedala.

Systém elektronickej podateľne zaviedla druhá vláda Mikuláša Dzurindu. Má zamedziť korupcii tým, že spisy prideľuje náhodne a nemali by sa tak dostať vopred vybranému sudcovi, ktorý by niekomu mohol vyhovovať. Zákon o súdoch však umožňuje výnimky napríklad v prípade časovej tiesne.

Pôvodne chceli členovia súčasnej vlády voči Harabinovi iniciovať trestné stíhanie aj za nevpustenie kontrolórov ministerstva financií, prokuratúra však koncom októbra trestné oznámenie ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) odmietla. Harabin podľa nej trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa nespáchal. Mikloš však potrestal Najvyšší súd pokutou 33 tisíc eur, ktorú však pred pár dňami bratislavský krajský súd pozastavil. Mikloš tiež Harabinovi uložil pokutu 1 000 eur. Tú neskôr zrušil, aby predseda súdu mohol čeliť disciplinárnemu stíhaniu. Ministerka jeho podnet uznala a rovnako ako ten dnešný podala Ústavnému súdu. V súčasnosti má na stole aj ďalšie podania na Harabina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu