Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MS SR nepristúpi na dohody so sudcami vo veci žalôb

Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla
Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla

BRATISLAVA - Žaloby sudcov pre ich odmeňovanie považuje ministerstvo spravodlivosti za neodôvodnené.

"Súčasné vedenie Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré zastupuje v sporoch Slovenskú republiku, zaujalo vo veci jasné stanovisko: Považuje žaloby za neodôvodnené a žiada súdy, aby ich zamietli. Zároveň poukazuje na to, že sudcovia, ktorí si podali tieto žaloby a rozhodujú v obdobných sporoch, sú zaujatí a mali by byť vylúčení z rozhodovania. Aj vzhľadom na uvedené dohoda alebo zmier v sporoch neprichádza podľa nás do úvahy," reagoval dnes hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla na závery zasadnutia pléna Najvyššieho súdu SR.

Jedným zo záverov plenárneho zasadnutia je, že predseda NS SR sa má snažiť urovnať spor dohodou so sudcami z najvyššieho súdu bez zvyšovania trov súdneho konania a zbytočných prieťahov. "Prijaté stanovisko pléna Najvyššieho súdu SR je v rozpore so zákonom a preto možno takýto akt považovať za nulitný. Stanovisko pléna popiera podstatu najvyššieho súdu ako najvyššej súdnej inštitúcie, pretože ide o vyjadrenie k prebiehajúcim súdnym sporom, ktoré ešte len môžu byť predmetom konania na najvyššom súde," uvádza Bubla.

Podľa stanoviska ministerstva Najvyšší súd SR takto predbieha konanie na krajskom súde, až po ňom v konkrétnom spore rozhoduje najvyšší súd. "Okrem toho členmi pléna sú aj tí sudcovia, ktorí podali tzv. diskriminačné žaloby a je zjavná ich zaujatosť v spore, čo považujeme za neprijateľné," dodal Bubla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu